Søkemotoroptimalisering kan ha signifikant betydning for din bedrifts økonomiske resultater. Det handler om langt mer enn kun søkemotoroptimalisering for bedriftens nettsted og rangering på nøkkelord.

Hva er søkemotoroptimalisering?

Søkemotoroptimalisering, også kalt SEO, eller Search Engine Optimization, er aktiviteter som bidrar til at nettstedet blir mer synlig for relevante søk på det organiske søkeresultatet på søkemotorer som for eksempel Google og Bing.

En betydelig andel av besøkende på nettsteder og inntekter fra nettet stammer fra organisk søketrafikk, takket være effektiv søkemotoroptimalisering. Til tross for navnet betyr søkemotoroptimalisering egentlig å optimalisere nettsteder for mennesker, og hensikten er å tjene mer penger.

Jo oftere bedriftens nettsted vises for søk etter termer og uttrykk målrettet mot din type virksomhet, desto flere kunder tiltrekkes til bedriften. Med søkemotoroptimalisering kan du øke hastigheten og omfanget i denne prosessen.

Søkemotoroptimalisering er et fantastisk verktøy for å tiltrekke mer trafikk til nettsteder, få nye kunder og øke markedsandelene og fortjenesten. Samtidig oppnår du dette uten å måtte betale for hver enkelt besøkende.

Ingen kan betale seg til topps på Google sitt organiske søkeresultatet, søkemotoroptimalisering er nøkkelen.

Hvorfor er søkemotoroptimalisering viktig?

I dag er de fleste bedrifter som selger noe avhengig av Google for å kunne overleve. Uansett om bedriften er en ren nettbutikk eller virksomheten hovedsakelig drives fysisk, er det viktig at bedriften er synlig i de organiske søkeresultatene for relevante termer kundene bruker på Google og andre søkemotorer for å finne bedriften din.

Moderne søkemotoroptimalisering, eller SEO, er en relativt kompleks prosess. Den bygger ikke bare på innholdet på nettstedene og populære søkeord, men også på en forståelse av psykologi og kartlegging av kjøpsprosessen til kundene dine. På dette grunnlaget kan du påvirke Google som mellomledd mellom bedriften og kundene.

Kort oppsummert bidrar søkemotoroptimalisering til å overbevise Google om at nettstedet til bedriften din er det beste alternativet for dem som bruker en søkemotor til å finne, vurdere og sammenligne ulike produkter og tjenester. Derfor er søkemotoroptimalisering svært viktig for alle bedrifter.

Hvorfor trenger du søkemotoroptimalisering?

Når oppdragsgivere spør meg om hvorfor de trenger søkemotoroptimalisering, peker jeg på noen få, viktige måleparametere knyttet til vekst i virksomheten.

I dag bygger nesten alle kjøp på undersøkelser og analyser på nettet. Hvor raskt bedriften kan vokse, avhenger derfor av rangeringen du oppnår for søkeord som er relevante for bedriften, på søkeresultatsidene.

Hvis du lar være å prioritere søkemotoroptimalisering, slik at du ikke oppnår høye plasseringer i organiske søkeresultater, får konkurrentene muligheten til å styrke seg og ta markedsandeler fra bedriften. Når en potensiell kunde ikke finner bedriften på søkemotorene, stopper veksten opp.

Derfor er dagens bedrifter avhengige av søkemotoroptimalisering.

Her er tre grunner til at du trenger SEO-tjenester:

1. Effektiv søkemotoroptimalisering sikrer at flere potensielle kunder finner din bedrift. Hvis du gjør en rask analyse av bedriftens nettsted, ser du at store deler av totaltrafikken, konverteringene og salget stammer fra Google organisk søk.

For de fleste bedrifter representerer organisk søketrafikk en av de viktigste inntektskildene, ettersom så mange kunder gjør undersøkelser på søkemotorer før de tar kjøpsbeslutninger. Uten SEO er bedriften usynlig for kjøperne i denne avgjørende fasen. Salget kommer til å synke, og i tillegg får konkurrentene et forsprang. Dermed går bedriften glipp av betydelige vekstmuligheter.

2. Søkemotoroptimalisering er en svært kostnadseffektiv metode for å øke fortjenesten. I konkurranseutsatte bransjer, der betalte søk og annen annonsering er svært kostbart, kan gratis trafikk ved hjelp av SEO bidra til å øke lønnsomheten i bedriften.

En godt utført strategi for søkemotoroptimalisering tiltrekker trafikk av høy kvalitet. Med en høy andel konvertering til salg – uten ekstra kostnader. Dermed er det ikke overraskende å se at nettbutikker som prioriterer SEO fremfor andre typer markedsføring, oppnår gode resultater. Med SEO kan du også oppnå forbløffende resultater selv med begrensede ressurser og budsjetter. Så lenge SEO integreres godt med andre markedsføringsaktiviteter, reduserer du kostnaden per konvertering, slik at bedriften bruker mindre, men likevel tjener mer.

3. SEO kan påvirke resultatene i flere måneder eller år. Effekten av søkemotoroptimalisering kan vedvare og påvirke din bedrifts økonomiske resultater i flere år. En annen fordel med SEO er at optimaliseringen blir mer effektiv med tiden etter hvert som du legger til nye elementer år etter år.

Hvis du på et tidspunkt begynner å tvile på om du faktisk trenger søkemotoroptimalisering, kan det være lurt å vende tilbake til de tre hovedargumentene ovenfor.

Fungerer søkemotoroptimalisering likt for alle bedrifter og nettsteder?

Nei, tilnærmingen til søkemotoroptimalisering er ulik for forskjellige bedrifter og nettsteder. I tillegg til at søkemotoroptimaliseringen må tilpasses spesifikt for hver enkelt bedrift, er tilnærmingen også avhengig av bransjen, markedet, målgruppen og nisjen.

Ikke alle oppdragsgivere forstår dette, noe som kan påføre dem store kostnader.

  • Dette kan dreie seg om tekniske spørsmål, som for eksempel at bedriften din tilbyr spesifikke produkter eller produktkategorier, og at Google tror at disse oppfyller behovene til brukerne som søker.
  • Det kan handle om at lokal intensjon og geografisk relevans gjør innholdet mer attraktivt for søk. En jernvare- eller klesbutikk uten nettbutikk kan for eksempel betraktes som best egnet for lokale kunder.
  • For tjenester som for eksempel rørlegger- og snekkerarbeid kan det være viktig å tilby tjenestene til søkebrukerne som befinner seg i nærheten. Hvis du ikke tar hensyn til dette i søkemotoroptimaliseringen, blir du mindre synlig på Google.

Slik optimalisering er imidlertid ikke nødvendig for informativt innhold, altså innhold der funksjonen er å gi informasjon eller opplæring eller nå ut til kvalifiserte potensielle kunder. SEO-strategien din bør gjenspeile denne forskjellen og i stedet målrettes mot intensjonen til den som søker. Målet er å produsere informasjon som i størst mulig grad oppfyller behovene til brukerne og er nyttig for dem.

Effektiv søkemotoroptimalisering forutsetter inngående analyser, noe som krever tid, kompetanse og et tilstrekkelig stort budsjett. I tillegg må en SEO-ekspert gjennomføre SEO-analyser, både med tanke på innholdet og teknisk SEO.

Du må kanskje

  • optimalisere informasjonsarkitekturen
  • omorganisere kategoriene for innhold og navn
  • produsere eller endre tekst på sidene der bedriften din presenterer tjenestene sine
  • fokusere på kunden i presentasjonen av det informative innholdet

En kompetent SEO-ekspert hjelper deg med å peke ut hvilke oppgaver du skal prioritere, og hvilke du bør unngå. Du kommer til å bli fullstendig overveldet hvis du forsøker å gjøre alt.

Visste du at Google har hundrevis av metoder for å måle intensjon, slik at de kan vise optimale søkeresultater for brukerne?

  • En sushirestaurant vises i lokale søk basert på søkernes posisjon registrert ved hjelp av GPS. Folk som søker etter sushioppskrifter, blir derimot ikke ført til den samme restauranten.
  • Når folk søker etter merkevarer, personer, ting eller steder, vet Google at de ser etter faktaopplysninger. Da henter de informasjon fra Kunnskapskartet og viser bilder, fakta og biografiske opplysninger på søkeresultatsidene.
  • Hvis du stiller et enkelt spørsmål av typen «hvor mange kalorier inneholder en banan?», presenterer Google bare svaret direkte på søkeresultatsiden, uten at du behøver å klikke deg videre til et annet nettsted.

Dette kommer det bare til å bli mer av fremover. Selskaper som tidligere tiltrakk seg mye trafikk fra søkeord som for eksempel navnet og adressen til bedriften, telefonnummeret eller åpningstidene, kommer til å oppleve at denne trafikken forsvinner. I stedet presenterer Google denne typen informasjon direkte på søkeresultatsidene.

Dette innebærer ikke at søkemotoroptimaliseringen i bedriften din fungerer dårligere. Det betyr bare at du må tilpasse optimaliseringen i tråd med de nye forventningene.

Det er viktig at ledere er klar over denne utviklingen og ikke klandrer SEO-konsulenten eller -byrået når de opplever disse endringene. Tilnærmingen til SEO er tross alt ulik for forskjellige bedrifter og nettsteder!

Hva må ledere vite om søkemotoroptimalisering?

Google har endret handelen og spillereglene i næringslivet. Hvis ledere ikke klarer å holde tritt med utviklingen innenfor søkemotoroptimalisering, risikerer de at bedriften blir forbigått av konkurrentene, mens salget og fortjenesten i deres egen bedrift synker.

Nedenfor beskriver jeg noen av de viktigste huskereglene for søkemotoroptimalisering.

1. Markedsføringen på nettet og den fysiske markedsføringen henger tett sammen
Det er ikke lenger hensiktsmessig eller relevant å skille aktivitetene på nettet – for eksempel søkemotoroptimalisering og innholdsmarkedsføring og markedsføring i sosiale medier – fra aktivitetene utenfor nettet. Salget i butikkene styres av synligheten til bedriften din i digitale medier. Salget på nettet kan også påvirkes av tradisjonell markedsføring, som for eksempel på plakater og gjennom tradisjonelle medier som aviser, TV og radio. Anmeldelser og tilbakemeldinger fra kunder kan ha innvirkning på lokalt målrettede oppføringer i søkeresultatene for mobilsøk. Markedsføringen på nettet og den fysiske markedsføringen må harmoniseres for å sikre en enhetlig opplevelse for potensielle kunder.

2. Rangeringen du oppnår på søkemotorer, er ikke permanent og lar seg ikke kontrollere
Google skylder deg ikke noe! Uansett hvor stor eller kjent bedriften din er, kan en mindre, mer tilpasningsdyktig konkurrent oppnå høyere rangering i søkeresultatene – og til slutt velte bedriften av tronen. Ettersom søkemotorer spiller er så stor rolle i kjøpssyklusen, må du hele tiden forsvare posisjonen din. Hvis rangeringen på søkeresultatsidene synker, kan dette gi negative utslag for bedriftens salg, inntekter og resultater.

3. Små endringer kan ødelegge arbeidet du har lagt ned i SEO
Bare en liten endring i navigeringen, en overskrift, tittelkode, et avsnitt på startsiden eller en lenkemeny som går igjen på alle sidene, kan føre til at rangeringen på Google synker. Innvirkningen på nettstedstrafikken og konverteringene til salg kan være dramatisk.

4. Overgang til et nytt system for innholdsstyring er en stor beslutning
Hvis bedriften din bytter til et nytt system for innholdsstyring (CMS), risikerer du at søkemotoroptimaliseringen blir ødelagt og trafikken forsvinner – umiddelbart – selv om det nye systemet er bedre. Årsaken til dette kan være

  • at arkitekturen på nettstedet endres
  • at strukturen i nettadressene og hierarkiet på sidene blir ødelagt
  • at optimaliseringen på sidene ikke lenger er effektiv
  • at det oppstår problemer med duplikatinnhold

Selv om systemet for innholdsstyring markedsføres som «søkemotorvennlig», er det viktig at du får hjelp av en SEO-ekspert før du går over til et nytt system.

5. SEO for mobilenheter er mer enn responsiv design
Mobilsøk blir stadig viktigere ettersom det bidrar til å tiltrekke lokale kunder som er klare for å foreta kjøp.

Søkemotoroptimalisering for mobilenheter er ofte avgjørende for å oppnå høyere rangering på Google for geografisk målrettede søk. Har du lokale kunder i bestemte byer eller områder, gjelder dette din bedrift.

Denne typen SEO bygger på tekniske aspekter som for eksempel raskere innlasting av sider, enkel navigering på mobilenheter, god brukeropplevelse tilpasset stedet kunden befinner seg, og mye mer.

6. Alt ved SEO er i stadig endring
Derfor er dette ikke noe du gjør én gang og deretter legger det bak deg. SEO krever kontinuerlig strategisk arbeid. Med SEO jobber du hele tiden med faktorer Google bruker for å rangere nettsteder, samt innhold av høy kvalitet som bidrar til en god opplevelse for besøkende.

I takt med trendene og den teknologiske utviklingen endres måtene folk gjør undersøkelser og kjøper produkter og tjenester på. For at søkemotoroptimaliseringen i bedriften din fortsatt skal være effektiv, bør den tilpasses i tråd med disse endringene. Dette er noe av det aller viktigste ledere må vite om SEO.

Hva er organisk søk?

Hva definerer organisk søk i konteksten av søkemotoroptimalisering? Organisk søk er det kostnadsfrie søkeresultatet på Google og hos andre søkemotorer, som ikke påvirkes av betalt annonsering. Organiske søkeresultater er i stedet basert på relevans og i hvor stor grad nettstedene samsvarer med intensjonen til brukerne på søkemotorene. Dette fastsettes ved hjelp av hver enkelt søkemotors unike beskyttede algoritmer.

Med strategisk søkemotoroptimalisering blir organiske søkeresultater ytterligere basert på relevans og hvor godt nettstedene matcher brukerintensjonene på søkemotorene.

Til forskjell fra dette fins det betalte (ikke-organiske) oppføringer på resultatsidene til søkemotorene. Disse kan vanligvis identifiseres som annonser ved at de er merket eller skilt ut i et eget felt.

En søkemotoroptimalisert tilnærming gjør organisk søk til en stabil og gratis kilde til relevant trafikk. Målet med søkemotoroptimalisering er å forbedre oppføringer for organiske søk, noe som kan ha en positiv innvirkning på bedriftens inntekter.

Hva er organiske besøkende?

Innenfor SEO betyr «organiske besøkende» (eller organisk trafikk) brukere som kommer til nettstedet fra organiske (ikke-betalte) oppføringer på søkemotorer.

Bedriften har tiltrukket seg en organisk besøkende når noen søker etter en term knyttet til bedriften, og bedriftens nettsted rangeres høyt på søkeresultatsidene, slik at det er synlig for den som søker, og vedkommende klikker på lenken.

Organiske besøkende har ofte stort potensial for å bli abonnenter, kjøpere eller tilhengere av merkevaren, ettersom de har fulgt anbefalingen av oppføringen din på Google i stedet for å velge en betalt annonse.

Hva er forskjellen mellom organiske søk og betalte søk?

Målet med å være oppført i organiske søk og betalte søk er det samme: å tiltrekke mer trafikk til nettstedet. Med organiske søk skjer dette gjennom ikke-betalte rangeringer på søkeresultatsider. Med betalte søk kjøper annonsører annonseplasser på de samme sidene gjennom en auksjonsprosess.

Bruken av søkemotoroptimalisering er nøkkelen til å oppnå oppføringer i organisk søk. Optimaliseringen omfatter forbedringer Google mener at kommer til å bidra til en bedre brukeropplevelse på nettstedet. Google bruker en rekke ulike signaler, både på og utenfor nettstedet. I rangeringen av nettsider tar søkemotoren hensyn til faktorer som for eksempel brukergrensesnittet, den geografiske plasseringen og søkerens intensjon.

Til forskjell fra dette oppnår du oppføringer i betalte søkeresultater ved å legge inn strategiske bud for å tiltrekke så mange besøkende som mulig fra annonsene dine og samtidig unngå å betale for mye ved at det oppstår en ukontrollert priskrig med konkurrentene.

Organiske søk kan utgjøre en langsiktig og pålitelig gratis trafikkilde, mens du bare blir oppført i betalte søkeresultater så lenge du er villig til å betale for å tiltrekke besøkende.

Hva skal jeg satse på: SEO, betaling per klikk eller begge deler?

Svaret er begge deler.

For å oppnå best mulig resultater med markedsføringen bør du bruke både SEO og betaling per klikk. Grunnen til dette er enkel: Mange brukere ruller forbi annonsene i søkeresultatene. Over 80 prosent av brukerne på søkemotorer klikker på organiske (ikke-betalte) oppføringer. Hvis du utelukkende fokuserer på betalte søk, går du dermed glipp av mesteparten av de potensielle kundene på søkemotorer.

Du tiltrekker deg heller ikke samtlige av brukerne blant de 20 prosentene som klikker på annonsene. Det ville ha kostet for mye og vært lite effektivt, særlig med tanke på den harde konkurransen.

Organisk søketrafikk, oppnådd gjennom effektiv søkemotoroptimalisering, er ikke nødvendigvis umiddelbart tilgjengelig, men opprettholdes over tid, er pålitelig og gratis. Dermed får du langt høyere avkastning på organisk trafikk fra søkemotorer sammenlignet med betalte annonser eller annonsering med betaling per klikk.

Med en god strategi for søkemotoroptimalisering oppnår du merkevarebevissthet og relevant trafikk på en mer kostnadseffektiv måte sammenlignet med andre markedsføringsmetoder.

Hva er Google-SEO?

Google-SEO, en spesialisert form for søkemotoroptimalisering, er tilpasset for å oppnå høyere rangering på Google. Altså: SEO for Google.

I dag står Google for nesten all søketrafikk i Norge: Per januar 2021 hadde søkemotorgiganten en markedsandel på over 95 prosent av trafikken, og for mobilenheter i Norge er andelen hele 98 prosent. Dermed kommer det neppe som noen overraskelse at Google prioriteres høyest i søkemotoroptimalisering.

Prinsippene og fremgangsmåtene er likevel de samme for å opparbeide seg høyere rangering på andre søkemotorer. Målet er til syvende og sist å overbevise Google om at det er nettstedet til bedriften din besøkende kommer til å ha størst nytte av.

Er det forskjeller mellom SEO for Google og Bing?

Søkemotoroptimalisering foregår på samme måte for Google, Bing og andre søkemotorer. Det kan imidlertid være visse fordeler knyttet til å tilpasse SEO til den største søkemotoren.

I Norge er søkevolumet til Bing svært begrenset. Ettersom over 95 prosent av den samlede søketrafikken (98 prosent for mobilsøk) stammer fra Google, bør du prioritere optimalisering for denne søkemotoren.

Dette betyr ikke at du kaster bort tid og ressurser ved å optimalisere nettstedet til bedriften din for Bing. Du må bare være klar over at gevinsten kommer til å være lavere. I tillegg er algoritmene hos Bing eksponert for manipulering, og mange bedrifter bryter Bings retningslinjer. Derfor er det mer nettsøppel på disse søkeresultatsidene sammenlignet med Google.

Nettstedene som rangeres høyt på Bing, er ikke nødvendigvis de beste. De kan ha jukset eller brutt retningslinjene for å manipulere algoritmene. Enkelte av eierne bak nettsteder som oppnår høye plasseringer på denne måten, lever kanskje fint med dette – inntil manipuleringen blir oppdaget. Google blir på sin side stadig blir flinkere til å avdekke slike regelbrudd, slik at du sannsynligvis blir straffet for brudd du kan komme unna med på Bing.

Ett enkelt åpenbart feiltrinn kan ødelegge flere års innsats. Du må begynne helt forfra. Det er lurere – og til syvende og sist også enklere – å ta SEO alvorlig og følge spillereglene. Uansett om du optimaliserer for Bing eller Google, bør målet være at nettstedet skal være så nyttig som mulig for kundene. Sørg for at det hviler på et solid fundament i form av riktige data og god søkeordanalyse, innholdsstruktur og informasjonsarkitektur.

Dette representerer god SEO for både Bing og Google. Jeg anbefaler Bing Webmaster Tools, der det nylig er gjort betydelige forbedringer. Med disse verktøyene for nettredaktører kan du oppnå bedre SEO for Bing på samme måte som med Google Search Console for Google.

Hva er on-page-SEO?

On-page-SEO, eller SEO på nettstedet, vil si hvordan nettsider optimaliseres for å oppnå høyere rangering på søkeresultatsidene ved å gjøre endringer i innholdet og HTML-kildekoden. Dette skiller seg fra off-page-SEO, der endringene omfatter andre elementer enn sidene på nettstedet.

Med søkemotoroptimalisering på nettstedet bidrar du til at søkemotoren avdekker samsvar med innholdet ditt når det er relevant for søket til brukerne. SEO på nettstedet omfatter blant annet

  • å produsere og publisere innhold av høy kvalitet
  • å endre HTML-kildekode
  • å optimalisere titler, overskrifter og metatagger på sider
  • å lage slagkraftige overskrifter og undertitler
  • å bruke tagger og beskrivelser for bilder
  • å sørge for å bruke de samme ordene som kundene bruker (dørhåndtak er ok, dørvrider er ikke ok)
  • å opprettholde engasjementet blant besøkende på nettstedet

Som et resultat av slike endringer knyttet til SEO på nettstedet kan du forvente at nettsidene oppnår høyere rangering, og at flere besøker nettstedet til bedriften din.

Hva er off-page-SEO?

Hva omfatter SEO utenfor nettstedet, kjent som off-page søkemotoroptimalisering?

Off-Page-SEO, eller SEO utenfor nettstedet, er en optimaliseringsprosess for å få nettsider til å oppnå høyere rangering på søkemotorer gjennom aktiviteter som ikke omfatter nettstedet til bedriften din. Dette skiller seg fra on-page-SEO, der du jobber med søkemotoroptimalisering på selve nettstedet ditt.

Hensikten med off-page-SEO er å påvirke hvordan Google oppfatter bedriftens nettsted, og styrke tilliten til nettstedet samt relevans og autoritet. Dette for å oppnå høyere rangering på søkeresultatsidene – og på denne måten tiltrekke mer trafikk til bedriften din.

Vær klar over at brudd på Googles retningslinjer er et utbredt problem over hele verden. I Norge finnes også flere aktører som tilbyr SEO-tjenester som kan føre til sanksjoner fra Google dersom du blir tatt.

Flere av SEO-tilbyderne på side 1 og 2 på Google når du søker etter populære SEO-termer, driver åpenlys juksing med link schemes og betalte lenker, som er blant de mest alvorlige bruddene på Googles retningslinjer. Lenkebygging kan hos enkelte av aktørene være problematisk for deg dersom de ikke følger reglene. Pass på!

To av disse aktørene har stjålet mine spalter på Search Engine Land, blandet inn sine egne nøkkelord som de målretter med ankertekster som f.eks. «SEO byrå», «nettbutikk SEO», «søkemotoroptimalisering», osv. En av dem sprer i stor skala innholdsfragmenter fra mine artikler eller bruker navnet mitt i sitt innhold som er spredt utover hele internettet på ulike subdomener. Lenkene fra disse peker tilbake til denne aktørens nettsted.. Det tar ikke mange minuttene å spore opp kilden i slike tilfeller, det ligger fritt tilgjengelig på internett.

Når du finner en aktør som dette på toppen av Google, antar mange at disse er de beste utøverne, slik det er i løpekonkurranser. Men de er dopet.

Jeg anbefaler at du er forsiktig i tilfeller som dette. Når de ikke bryr seg om at de ødelegger sitt eget omdømme, tenk hvilken skade de kan gjøre på ditt.

Heldigvis finnes det ryddige og flinke rådgivere med god moral der ute. Jeg anbefaler at du ikke kjøper tjenester forbundet med SEO fra et selskap som ikke er medlem av Bra Søk. At man er medlem der betyr ikke at man er flinkere enn andre, men man er pålagt å følge lover og regler og Googles retningslinjer. Medlemslisten finner du her.

På bransjenettstedet Search Engine Jornal, skriver de godt om hva Off-Page SEO er: «Off-Page SEO: An In-depth Guide«.

Har du lagt en SEO-strategi?

En godt utført søkemotoroptimalisert strategi er nøkkelen til betydelig vekst i din bedrift.

SEO-strategi er prosessen for å bruke SEO-analyse til å planlegge og gjennomføre tiltak som sammen bidrar til at bedriftens nettsted oppnår høyere rangering på Google, slik at bedriften tiltrekker flere besøkende fra organiske søk.

En god SEO-strategi bidrar til

  • vekst i bedriften din
  • å styrke merkevaren
  • at du oppnår flere salg
  • synergier med andre markedsføringsaktiviteter
  • bedre kommunikasjon med kundene

Med tiltakene skal du ikke bare oppnå bedringer nå, men også på lang sikt.

Med riktig SEO-strategi oppnår du synergieffekter overalt i virksomheten, og pengene, tiden og ressursene brukes slik at bedriften får maksimal avkastning på investeringene.

Studer hvordan jeg jobber med SEO-strategi for mine kunder. Flere av disse omsetter for milliardbeløp via organisk søketrafikk på nett, og driver store mengder med fottrafikk inn gjennom dørene i lokale fysiske butikker nær kundene.

Hva er lokal SEO?

Lokal SEO er søkemotoroptimalisering med tanke på at nettstedet skal bli mer synlig for lokale kunder på søkeresultatsidene. Målet med lokal SEO er å nå ut til potensielle lokale kjøpere i det øyeblikket de vurderer å foreta et kjøp.

Hvis bedriften har en fysisk butikk, kan en viss andel av lokale søk på smarttelefoner resultere i at potensielle kunder besøker butikken innen et døgn. Hvis du når ut til de potensielle kjøperne idet de vurderer en løsning bedriften din tilbyr, øker sjansen betraktelig for at du oppnår salg.

Lokal søkemotoroptimalisering bidrar til å forbedre tre variabler som inngår i Googles rangering av nettsteder: relevans, avstand og prominens. Lokal SEO kan også blant annet omfatte

  • å bli sitert oftere
  • å be kunder om vurderinger
  • oppføringer på Google Min bedrift
  • og mange flere lokale rangeringsfaktorer som du kan lære mer om her og her, og i denne YouTube-videoen.

Hvorfor er mobilvennlighet ikke det samme som SEO for mobilenheter?

«Mobilvennlig» betyr at nettstedet ser bra ut på mobilenheter. Hverken mer eller mindre. Innholdet ser altså ryddig og attraktivt ut på smarttelefoner og nettbrett.

Dette er ikke det samme som SEO for mobilenheter. At nettstedet er mobilvennlig, innebærer ikke at det er optimalisert for mobilsøk.

Søkemotoroptimalisering for mobilenheter omfatter ulike faktorer som for eksempel teknisk implementering, koding og innhold samt faktorer utenfor nettstedet.

Søkemotoroptimalisering for mobilenheter handler om mer enn mobilvennlighet

Det første trinnet i SEO for mobilenheter er å sørge for at nettstedet til bedriften din ser bra ut på mobilenheter og har responsiv design som tilpasser seg ulike skjermstørrelser.

Søkemotoroptimalisering for mobilenheter innebærer imidlertid mye mer. De tre viktigste faktorene i mobilsøk er

  • sted
  • lokal relevans (å være nær den som søker)
  • lokal intensjon (fastsatt av Google)

Kunderelaterte faktorer spiller også en rolle. Eksempler på elementer som må optimaliseres, er

  • konteksten for innholdet
  • brukergrensesnittet
  • konverteringer til salg
  • innholdsstyring
  • skalerbarhet

I forbindelse med SEO for mobilenheter må du også ta hensyn til blant annet

Derfor omfatter søkemotoroptimalisering for mobilenheter mye mer enn at nettstedet er mobilvennlig.

Hva er featured snippets

Hva betyr featured snippets i søkemotoroptimalisering? Featured snippets, eller sammendraget av søkeresultater som det heter på norsk, er et unikt format for presentasjon av én enkelt oppføring på Google-søkeresultatsiden. Her plasseres oppføringen godt synlig øverst i de organiske søkeresultatene.

I featured snippets får brukeren umiddelbart svar på spørsmålet sitt. Snippets kan også inneholde en kort beskrivelse samt en lenke til et annet nettsted med mer informasjon.

Featured snippets kan inneholde et tekstavsnitt eller en liste med svar. Her kan det også vises en tabell med bilder, tall eller tekstinnhold relatert til søket.

Innholdet i featured snippets hentes ofte fra nettsteder som allerede er rangert blant de ti øverste søkeresultatene. Ved å være mer synlig i søkemotoren kan du få mer oppmerksomhet fra brukerne.

Ønsker du å lære mer om hvordan dette fungerer, hvordan du kan bruke dette og hvilke retningslinjer som gjelder, anbefaler jeg følgende:

Hva er Core Web Vitals?

I Google Search Console-rapporten med Core Web Vitals, eller kjernestatistikk for nett som det heter på norsk, finner du resultatene for nettsidene dine basert på dataene Google mener har størst betydning for den samlede brukeropplevelsen. Rapporten inneholder resultater per nettadresse (URL) for alle nettsidene som er indeksert.

Rapporten med Core Web Vitals måler brukerinteraksjoner og sidehastighet basert på måleparametere som for eksempel

  • forsinkelse for første inndata (FID)
  • største innholdsrike opptegning (LCP)
  • akkumulert utseendeforskyvning (CLS)

Ved å rette feil eller mangler i rapporten med Core Web Vitals kan du oppnå litt høyere rangering av nettstedet til bedriften din, mer trafikk og vekst i virksomheten.

Hvordan påvirker Core Web Vitals Google-rangering?

Det er viktig å forstå hvordan Google-rangering basert på Core Web Vitals-signaler og faktorer foregår. Du må også forstå hvordan dette er relevant for monitorering, rapportering og oppsett av dashboards.

  1. Hvordan Google funger, er helt annerledes.
  2. Hvordan du setter opp måling og rapporterer, er annerledes.

Listen over relevante punkter er ganske lang. Nedenfor opplyser jeg om noen av de viktigste:

  • Core Web Vitals-data hentes ikke inn via Googlebot og crawling. Det du har lært om at Googlebot crawler nettsider på Internett for å hente inn signaler og data for å rangere innholdet ditt vanligvis, gjelder ikke her. Google henter nemlig inn Core Web Vitals-informasjonen fra Chrome CrUX feltdata-rapporten.
  • Google bruker faktiske Chrome-bruksdata for å hente inn data for Core Web Vitals for sider.
  • CrUX-rapporten samler inn anonymiserte data og metrics om performance fra virkelige Chrome-brukere. Altså deg, meg og kundene dine.
  • Du må måle alle URL-ene på nettstedet. Dette fungerer på URL-basis. Google vil vurdere alle sidene dine individuelt, som betyr at URL-ene for alt innhold du ønsker å rangere på Google må testes og inngå i jevnlig rapportering av dette. Det er ikke tilfredsstilende å håndplukke noen viktige sider, forsiden og litt til. Å sette opp automatisert monitorering og rapportering av dette via nettet er mulig. Dette er relativt raskt å sette opp, og koster ikke mye penger. Det finnes også flere gode SEO-verktøy du kan installere lokalt på datamaskinen din som tilbyr API for å koble deg til Google og dermed hente ut det du trenger med verktøy du allerede har, med to-tre klikk. Alt du trenger på ett sted, i samme testen du gjør for andre ting, automatisk.
  • Mål på riktig sted. Dersom JS-rammeverk, server-side rendering (SSR), client-side rendering (CSR) og prerendering er i drift i infrastrukturen din nå, eller er under planlegging, må du være klar over at det ikke er valgfritt hvor du utfører målingen. Her må du ha tungen beint i munnen når du gjør testing og setter opp rapportering og dashboards. For bedrifter med kunder i flere land som bruker CDN-tjenester med servere på ulike lokasjoner, er det ytterligere noen elementer som spiller inn, som du bør ta kontroll på.
  • Feltdata og labdata ikke det samme. Når du rapporterer, må du gjøre dette basert på feltdata. En rekke SEO-verktøy og tjenester, inkludert Google sine egne, er ukonsekvent. Små bedrifter som ikke har så mye trafikk, kan videre også oppleve at den samme rapporten inneholder URL-er med feltdata-tall for noen av dem og labdata for de andre.
  • Intensjon, behov og løsning er fremdeles viktigst. På Google vil relevans alltid vinne over fart. Slik har det alltid vært, og slik vil det alltid være. Når Core Web Vitals blir en rangeringsfaktor, vil den som har det rette svaret fremdeles vinne. Ikke den som klarer å svare et eller annet raskere enn de andre. Jeg tenker også at det er noe problematisk at Google kommuniserer dette gjennom sine SEO-verktøy og kanaler som noe som involverer kun nettstedet ditt. I dag er nettstedet kun en liten brikke på et av mange puslespillbrikker med tusen brikker som må pusles om man skal dekke områdene og det som Google er opptatt av og hvordan Google organisk søk fungerer. Når jeg ser at bedrifter der ute er frustrert over at de ikke rangerer bedre når Google sine egne tester sier at de har 100% score på SEO, altså er ferdig med jobbe, da er det uheldig.
  • Ikke dommedag, men millimetere og små justeringer. Med unntak av et begrenset antall bedrifter i noen få bransjer og et begrenset antall tilfeller vil oppleve å se spesielt store utslag i Norge. Gjennomsnittet vil nok ikke merke noe som helst. Har du brukt veldig mye tid og penger på å løfte scoren din på en PageSpeed-test til 100 av 100 poeng fra en tidligere grei nok orange farge og kun 70 poeng, samt å bestå alle Core Web Vitals-kravene for alle sidene på nettstedet? Kanskje ville du fått bedre avkastning på investeringen din om du prioriterte annerledes. Er du en retailer med kompleks infrastruktur og har utfordringer knyttet til ustabil lasting og rendering og crawling, vil denne typen performance derimot være relevant og viktig. I en konkurranseutsatt bransje der små marginer kan vippe deg opp eller ned, vil dette også være verdt å se nærmere på om du har gjort de andre tingene, og befinner deg i rød sone på performance-tester og stryker på Core Web Vitals tester med flergangen over gjeldende metrics som gjelder. Stryker du på f.eks. på kravet om å ikke overstige 2.5 sekunder for Largest Contentful Paint (LCP) med kun 1-2 sekunder, vil jeg anbefale å tenke nøye over om budsjettet og gevinsten er et regnestykke som kan forsvares først. Med kun få unntak, vil du her få mer igjen for pengene dine om du bruker dem på noe som handler om relevans, strukturelle forbedringer, arkitektur, rammeverk og forbedring av UX-design for sidetypemaler, som noen få av mange eksempler som du kan få flere av om du tar kontakt med meg.
  • Utslaget på bedrifter vil variere, og avhenger av en rekke faktorer. Google har kommunisert at flere ingredienser inngår i miksen. Det vi vet nå er blant annet at dette er en start på noe som vil bli fokusert mer på fremover. Du kan forvente at ting vil endre seg og utvikle seg, og det vil bli mer komplekst over tid. Altså ikke noe som blir rullet ut i juni 2021 og så er det overstått.
  • Bor kundene dine i Norge eller i et U-land? Driver du på et nordisk nivå, eller målretter du et globalt marked eller spesifikke land, områder og kunder der internettforbindelsene er tregt, ustabilt og ikke allment tilgjengelig på samme måte som det er i Norge? I fattige land vil dette være mer relevant og viktigere fokusområder hos Google. I et høyteknologiland som Norge vil man kunne forvente mindre negativt utslag dersom kundene i markedet sitter med 4G, 5G og raskt bredbånd. Å servere noen en side som tar 2-3 sekunder å laste i Norge til kunder i et land hvor dette vil ta flere minutter å laste ned nok av til at de begynner å se bilder, tekst og det de trenger, vil da antakelig falle inn som et punkt på listen over argumenter for at Google velger å gjøre endringen. Det er nok ikke Norge som spiller hovedrollen i serien som rulles ut med ting og endringer som har med dette å gjøre fra Google sin side.
  • Hva som blir sagt og hvem som sier det, ikke hvem som klarer å prate raskt og mye. Jeg mistenker at kanskje mange bedrifter og bransjefolk vil bli overrasket og frustrert når de innser at konkurrenter som rangerer i toppen av Google fortsetter å gjøre dette akkurat som før, selv om de scorer rødt, stryker på alle Google sine tester og nettstedet er full av feil og mangler som du ikke har. Når man tenker over hvorfor det er slik, er det i grunnen ukomplisert og enkelt å forstå. Både hvorfor det skjer og hvorfor det må fungere slik.

Til deg som ønsker å lære mer om Core Web Vitals, anbefaler jeg følgende:

Verktøy du kan bruke for å teste deg selv gratis:

ARBEID MED SEO

Hvordan jobber jeg med SEO?

Når du skal utarbeide en plan for SEO, tar du utgangspunkt i forretningsmålene og de økonomiske målene til bedriften din. Deretter analyserer du

  • det lokale økosystemet i næringslivet
  • konkurransesituasjonen
  • kundens intensjoner, behov og krav

Dette er forutsetninger for at SEO-aktivitetene skal bidra til mer trafikk. Husk at du ikke bare skal tiltrekke deg mer trafikk, men riktig trafikk.

Innenfor søkemotoroptimalisering er det ingen standardløsninger. Optimaliseringen må tilpasses til bestemte bedrifter, markeder og bransjer.

Likevel bygger nesten all SEO på disse grunnelementene:

  1. Utfør søkeordanalyse for å avdekke de riktige søkeordene som kan tiltrekke trafikk.
  2. Lag og publiser innhold som besøkende på nettstedet har nytte av.
  3. Sørg for at nettstedet er tilgjengelig for besøkende og søkemotorer.
  4. Spor resultatene fra SEO-strategien.

Men dette er ikke nok. Djevelen ligger i detaljene. Søkemotoroptimaliseringen omfatter også

  • informasjonsarkitekturen (organiseringen av innholdet på nettstedet)
  • URL-strukturen (databasert, men kundefokusert)
  • valg av sidetyper (artikkel, produktside, produktkategori, osv.)
  • akseptansekriterier for teknisk SEO på nettstedet

Denne listen kunne vært mye lenger. Alt må skreddersys for å oppfylle de unike behovene til hver enkelt bedrift eller virksomhet.

Søkemotoroptimalisering for store konserner skiller seg markant fra strategiene brukt for mindre bedrifter.

Og hvis du har en nettbutikk, skiller optimaliseringen for søkemarkedsføring seg ut på mange måter. Selv om dette kan fremstå som komplisert, må du forholde deg til realitetene. SEO er bare én av brikkene i et større puslespill som gjør det mulig å oppnå vekst og god lønnsomhet.

Derfor bør du ikke kaste deg inn i søkemotoroptimalisering, men først finne ut mer om hvordan du går frem, og hvordan du finner en god SEO-konsulent som kan hjelpe deg med SEO-strategien.

Har Google endret handelen?

Ja, Google har påvirket handelen gjennom betydelige, permanente og fremtidsrettede endringer. Google har hatt innvirkning på hvordan bedrifter driver virksomheten, og det samme gjelder hvordan kunder og oppdragsgivere samhandler med bedrifter.

Mange – også ledere – har ikke tatt dette innover seg i tilstrekkelig grad og undervurderer innvirkningen Google har på bedriften deres. Dette kan raskt utgjøre en eksistensiell trussel, ettersom bedrifter som ikke forholder seg til Google og søkemarkedsføring, har et dårlig utgangspunkt i forhold til konkurrentene.

Google har gitt bedrifter muligheten til blant annet

  • å basere strategier på detaljerte og omfattende søke- og analysedata
  • å utforme informasjonsarkitekturen og strukturen i nettsteder med utgangspunkt i kunden
  • å planlegge mer effektive innholdsstrategier basert på historiske søkedata
  • å spare tid og penger ved å løse alvorlige problemer tidligere – allerede i planleggingsfasen
  • å oppnå høyere rangering på Google og tiltrekke flere besøkende ved å følge anbefalte fremgangsmåter for SEO

For kundene har Google gitt store muligheter for å gjøre undersøkelser før kjøp. I dag er mange ferdige med å planlegge kjøpet før de går inn i butikken. Bedrifter som ikke er synlige for disse potensielle kundene når de bestemmer seg, går dermed glipp av salg og inntekter, som i stedet tilfaller mer tilpasningsdyktige konkurrenter.

Syntes du dette er interessant og ønsker mine tanker rundt akkurat dette, kan du lese min bloggpost som heter «Slik har organisk søk endret spillereglene i næringslivet«.

Hvordan fungerer Google?

Google ble lansert med det ambisiøse målet om å indeksere informasjonen i verden og gjøre den søkbar. Google bruker ulike informasjonskilder, deriblant nettsider, innhold sendt inn av brukerne, skannede bøker og offentlige databaser, med mer.

Google analyserer informasjonen i tre trinn:

  1. Crawling, eller gjennomsøkning, vil si å finne sidene som er publisert på nettet. Et automatisk dataprogram – en søkerobot – søker gjennom nettsteder og finner stadig nye nettsider ved å følge lenker. Gjennomsøking er med andre ord en oppdagelsesprosess.
  2. Indeksering er trinnet der Google undersøker nettadressene de har funnet. De søker gjennom tekst og annet innhold for å fastsette hvor nettsiden bør plasseres i søkeresultatene. Denne informasjonen lagres i en enorm database: Google-indeksen. Indeksering handler altså om å forstå innhold.
  3. Rangering vil si hvordan Google forsøker å finne de mest relevante resultatene for brukernes søk på søkemotoren deres. Google bruker en kompleks algoritme som hele tiden videreutvikles, for å presentere de mest relevante resultatene for spørsmål og søkeordfraser. Rangeringen er altså en vurderingsprosess.

Google foretar hele tiden omfattende gjennomsøking av nettet for å finne nytt innhold, indeksere alle nettsider, legge dem til i en samling som allerede er enorm, og rangere disse sidene riktig for spesifikke søk slik at det fungerer optimalt for brukerne. Hvor godt dette fungerer, gjenspeiles i at Google har en andel på over 95 prosent av søkemotormarkedet.

Dersom du ønsker å lære mer om hvordan Google fungerer, anbefaler jeg følgende:

Hvordan fungerer SEO?

Med SEO optimaliseres innhold, teknisk arkitektur, systemer, strukturen på nettsteder og andre elementer på domenet ditt. I tillegg omfatter SEO ulike eksterne faktorer du ikke har direkte kontroll over, utenfor nettstedet. Med søkemotoroptimalisering formidles det til Google at nettstedet er det beste alternativet for søk etter et bestemt søkeord eller en bestemt søkeordfrase.

Hvis du oppnår dette ved hjelp av søkemotoroptimaliseringen, kommer bedriftens nettsider til å rangeres høyest eller høyt på søkeresultatsidene til Google for søkeordene som er viktigst for bedriften. Dette betyr at bedriften kommer til å tiltrekke flere besøkende, øke salget, oppnå høyere lønnsomhet og styrke merkevaren.

Slik bidrar SEO til jevn vekst i bedriften. Dette er imidlertid bare en kort oppsummering av søkemotoroptimalisering, som rommer mye mer. Nedenfor ser vi nærmere på hvordan SEO fungerer.

Hva er SEO-analyse?

SEO-analyse er grundig og fullstendig analyse av SEO på nettsteder for å avdekke hvordan du kan øke rangeringen i relevante søkeresultater.

De fleste som jobber med SEO, begynner dessverre i feil ende – med de teknologiske faktorene.

  • moderne SEO, som bygger på en forståelse av hvordan Google fungerer, kommer bedriftens behov i første rekke. Prioriteringene skal baseres på en grundig og gjennomarbeidet analyse av bedriftens unike overordnede forretningsmål og den langsiktige strategien for merkevaren. Dette er svært viktig.

Et av hovedelementene i god SEO-analyse er å forsøke å se bedriftens nettsted med Googles øyne. Det aller viktigste er uansett at du tar utgangspunkt i det som er aller mest verdifullt for bedriften. Deretter kan du fokusere på teknologien og metodene knyttet til søkemotoroptimalisering.

SEO-analyse består av ulike faser om omfatter vurderinger av blant annet

  • innholdet på domenet (innhold, teknologi, kode, strukturer, arkitektur, m.m.)
  • søkeordene med høyest rangering
  • hvordan rangeringen i søkeresultatene påvirker bedriftens merkevare
  • trafikkvolumet og typen trafikk bedriften din oppnår
  • markedsundersøkelser
  • innholdsmangler

SEO-analyse er en grundig evaluering av alt Google tar hensyn til i vurderingen av bedriften og markedet. Med andre ord prøver du å se bedriften med Googles øyne, slik at du kan gjøre forbedringer som fører til at søkemotorene gjør bedriften mer bedre synlig for riktige søkere.

Gjennom en fullstendig analyse av søkemotoroptimalisering på bedriftens nettsted kan du

  • studere virksomheten
  • avdekke hva som er unikt ved virksomheten
  • vurdere kundene og markedet
  • følge med på konkurrentene
  • finne nye metoder for å forbedre KPI-ene og målene til bedriften

Jeg understreker igjen: Du må fastsette bedriftens mål og KPI-er før du kan ta fatt på SEO-analysen.

Hvorfor må jeg styre unna gratis SEO-analyse?

Vær obs! Gratis SEO-analyse er ofte ikke stort mer enn et salgstriks. Jeg mener at det er uprofesjonelt av SEO-konsulenter å tilby gratis SEO-analyse med mindre de faktisk er villig til å gjøre en grundig jobb, noe som kan ta flere dager – eller flere uker i et konsern – helt gratis!

Hvis bedriften din tjener én milliard kroner i året, og dere bruker under én million kroner på søkemotoroptimalisering, har dere ikke bare problemer søkemotoroptimaliseringen – i så fall har dere et ledelsesproblem!

Årsaken til at gratis SEO-analyse i realiteten ikke lar seg gjennomføre, er at en god analyse må tilpasses de unike målene til den aktuelle bedriften. En god analyse omfatter langt mer enn bare en overfladisk gjennomgang.

I dette blogginnlegget forteller jeg mer om hva jeg syns om billige SEO-analyser.

Hva er søkeordsanalyse – og hvor flinke er bedriftene på dette området?

Søkeordsanalyse er analyse av søkeordene og søkeuttrykkene folk bruker for å finne det de er på jakt etter i organiske eller betalte søk. Prosessen omfatter også vurdering av

  • hvordan søkeordene gjenspeiler intensjonen til de besøkende
  • hvilke relaterte søkeord de også kunne ha brukt

Søkeordanalyse danner deretter grunnlaget for omfattende tiltak knyttet til søkemotoroptimalisering og søkemotormarkedsføring for at bedriftens nettsted skal oppnå høyere rangering for de aktuelle søkeordene.

Hvordan står det til med søkeordanalysen i dagens bedrifter?

Dessverre ikke så bra.

Mange bedrifter er blitt sittende fast i ineffektive og utdaterte rutiner som er for begrenset til at de kan lykkes i dagens marked. Det samme gjelder til og med mange eksperter på søkemotoroptimalisering, som bare klarer å dekke en brøkdel av potensialet til søkeordanalyse. «Undersøkelser» er ikke det samme som «analyse». Likevel omtales dette som søkeordanalyse av mange SEO-konsulenter og interne markedsførere som undersøker søkeord.

Ved søkeordanalyse må data for søkeordene sammenstilles med bedriftens interne opplysninger, tall, fortjenestemarginer og vekstmuligheter. Arbeidet omfatter kartlegging av konkurransesituasjonen lokalt, nasjonalt og internasjonalt for å kunne tilpasse strategien for virksomheten og SEO slik at bedriften kan utnytte potensialet for lønnsomhet fullt ut.

SEO-konsulenter uten nødvendig kompetanse mangler kunnskapen og de avanserte tekniske ferdighetene som kreves for å kunne gjøre gode søkeordanalyser. Mange unnlater helt å analysere konkurransesituasjonen. Andre prioriterer ikke høyere KPI-er i strategien for søkemotoroptimalisering, men fokuserer i stedet bare på trafikk, synlighet eller rangeringsmuligheter. Dette har ikke bare langsiktige økonomiske konsekvenser i form av lavere eller langsommere konvertering til inntekter, men også negativ innvirkning på hele virksomheten og alle som jobber der.

Mer erfarne SEO-konsulenter

  • sammenstiller eksterne data (f.eks. søkevolum) med interne kundedata (mer enn bare Google Analytics)
  • prioriterer de riktige søkeordene avhengig av innvirkningen de har på viktige måleparametere i bedriften
  • tar hensyn til funksjonaliteten på søkeresultatsidene, for eksempel lokale oppføringer i kart for søkeord som tyder på lokal intensjon
  • anslår forventet inntekt gjennom en bred tilnærming basert på antall konverteringer og fortjeneste, ikke bare antall besøk eller sidevisninger

Du kan ikke oppnå dette bare ved å fokusere på søkeord. Søkeordanalysen må inngå i riktig kontekst – altså som ett av flere elementer i en virksomhet innrettet mot å oppnå maksimal fortjeneste.

Innenfor søkeordanalyse er det vel så viktig å nedprioritere søkeord med lavt potensial som å utvikle en god informasjonsarkitektur, implementere frittstående innholdselementer, ta i bruk spesifikk målretting mot søkeord som tyder på kommersielle intensjoner, knytte disse til det geografiske området der kundene dine bor (lokale søk), og integrere markedsføring og salg i tråd med bedriftens målgruppe.

De fleste bedrifter undervurderer hvor viktig det er å investere i denne typen synergi, ettersom de ikke forstår betydningen av å oppnå gode resultater på lengre sikt.

Derfor må alle bedriftseiere oppdatere seg og drive virksomheten på en smart og effektiv måte, slik at de oppnår maksimal fortjeneste. Alle seriøse SEO-konsulenter skal også beherske søkeordanalyse inngående for å kunne tilby gode tjenester til oppdragsgiverne sine.

SANKSJONER

Blir jeg utsatt for sanksjoner fra Google hvis jeg bruker SEO?

Nei, du blir ikke straffet av Google for søkemotoroptimalisering. Tvert imot: Google anbefaler SEO og tilbyr veiledninger i hvordan du går frem.

Se disse ressursene:

Uansvarlig SEO kan imidlertid gjøre uopprettelig skade på bedriftens nettsted og synlighet på nettet. Et godt eksempel er lenkebygging, som er et minefelt. Med en slik tilnærming setter du hele SEO-planen på spill og risikerer alvorlig skade på virksomheten.

Her og her får du en nærmere forklaring av lenkesamarbeid og hva Google mener om dette.

Selv om du ikke straffes av Google for SEO, er det altså verdt å gjøre en innsats for å finne en pålitelig SEO-konsulent som kan hjelpe deg.

Disse videoen er verdt å se:

Fins det regler for SEO, eller er alt tillatt?

Ja, du må følge regler og retningslinjer når du jobber med SEO. Hvis du bryter dem, får det konsekvenser for deg.

Det mest alvorlige bruddet på retningslinjene er lenkesamarbeid. Dette vil si at du manipulerer rangeringen på søkemotorene ved hjelp av lenker til eller fra bedriftens nettsted. Dette omfatter

  • kjøp eller salg av lenker
  • overdreven utveksling av lenker
  • omfattende publisering av gjesteinnlegg og markedsføring av artikler
  • bruk av automatiserte programmer for lenkebygging

Det fins en rekke andre regler du må følge for SEO. Du må sette deg inn i Googles retningslinjer. Her finner du en oversikt.

Å kjøpe lenker er sammenlignbart med doping før et løp. Hvis det blir oppdaget, taper du. I dette blogginnlegget om lenkebygging fremgår det tydelig av overskriften hva jeg mener om slik praksis: «Hvorfor vi ikke tilbyr lenkebygging – og hvorfor dere ikke bør be om det»

Innlegget gikk rett til topps på Google samme dag jeg publiserte det. I tre år beholdt innlegget den øverste plasseringen for søkeordet «lenkebygging» – uten at jeg selv benyttet meg av denne metoden, og selv om det ikke fantes en eneste ekstern lenke til innlegget!

Budskapet er umulig å misforstå: Nei, jeg tilbyr ikke lenkebygging, og jeg syns at metoden er etisk betenkelig. Det er uprofesjonelt å tilby slike tjenester til bedriftsledere som ikke vet bedre.

Mange ledere er ikke klar over at lenkebygging gjennom private bloggnettverk (PBN) og en rekke andre former for lenkesamarbeid der hensikten er å blåse opp rangeringen til bedriftens nettsted, bryter med Googles retningslinjer.

Et eksempel på en bedrift som er blitt avslørt, er den britiske avdelingen til Interflora. De hadde topplasseringen for blomster på Google inntil de plutselig forsvant fra alle søkeresultater. De opplevde et brått fall da det ble oppdaget at de hadde bygd lenker til seg selv i eksternt distribuert innhold. Fallet var voldsomt, men helt på sin plass.

I Norge har vi flere eksempler på at Google har straffet bedrifter ved å rangere dem lavere i søkeresultatene eller utelate dem fullstendig. Google gir deg til og med muligheten til å rapportere nettsteder som kjøper og selger lenker, anonymt på denne nettsiden.

Med mindre du ikke plages av å ha et damoklessverd hengende over bedriften, er det best at du følger retningslinjene. Google blir stadig flinkere til å avdekke forsøk på å bryte reglene. Google behandler også saker manuelt for å fange opp tilfeller som ellers ikke ville blitt avdekket gjennom de automatiske rutinene for påvisning av kjøp og salg av lenker. Hvis det først blir rapportert brudd på retningslinjene på nettstedet til bedriften din, er det vanskelig å få omgjort sanksjonene du blir pålagt.

Det fins useriøse SEO-konsulenter som ikke bryr seg om hva kollegaene deres (eller Google) mener. Bedriftene som kjøper tjenestene til slike konsulenter, er ofte ikke klar over at veksten i virksomheten er avhengig av at lenkesamarbeidet skjer i det skjulte.

Sanksjonene er naturligvis ikke 100 prosent effektive. Det har vært tilfeller – også i Norge – der ingenting er skjedd selv om Google har fått fullstendig dokumentasjon på brudd på retningslinjene hos bedrifter og på nettsteder. Spørsmålet er uansett om du ønsker å basere veksten og de fremtidige KPI-ene i bedriften din på en slik strategi.

Når det store fallet først kommer, må bedriften som har brutt retningslinjene, redusere kostnadene for å tilpasse seg en fremtid uten alle søkene som tidligere sikret dem gratis trafikk. Det som tidligere var en kraftig strøm, er blitt til noen få dråper. Konsekvensene er sannsynligvis betydelige og langvarige og kan til og med true selve eksistensgrunnlaget for virksomheten.

Svaret er altså ja. Du må følge visse regler for SEO.

Hva slags sanksjoner ilegger Google?

Google setter i verk sanksjoner etter alvorlige brudd på reglene og retningslinjene deres eller hvis du ikke klarer å holde tritt med endringer for å forbedre brukeropplevelsen på søkemotoren.

Sanksjoner fra Google kan komme som

  • manuelle sanksjoner av Googles ansatte
  • automatiske sanksjoner av Googles algoritmer

Google ilegger manuelle sanksjoner når teamet deres for bekjempelse av nettsøppel oppdager brudd. Allerede i 2014 ble det satt i verk 400 000 slike tiltak i måneden overfor nettsteder. (Her kan du se presentasjonen til Matt Cutts fra Google på YouTube)

Sanksjoner gjennom algoritmer på Google vil si at søkemotoren gjør endringer i prosessen sin for visninger og rangering, og at bedriftens nettsted rammes av disse endringene.

I begge disse tilfellene kan du oppleve en plutselig reduksjon av trafikken til bedriftens nettsted og at rangeringen på søkeresultatsidene synker tilsvarende. Jeg har allerede nevnt bruddet på retningslinjene hos den britiske avdelingen til Interflora. De ble straffet for lenkebygging gjennom innholdsannonsering de kontrollerte (og manipulerte ved hjelp av ankertekst med eksakt samsvar).

Da den villedende praksisen ble avslørt av Google-teamet for nettsøppel, forsvant Interflora nesten fullstendig fra søkeresultatene, og trafikken til nettstedet deres sank betraktelig.

Vanligvis kan du bidra til at sanksjonene fra Google opphører, ved å sette i verk riktige tiltak.

Ønsker du å lære mer om Interflora sin Google-straff, og andre store selskaper som har blitt straffet av Google, anbefaler jeg følgende:

Hva er duplikatinnhold?

Duplikatinnhold vil si at samme innhold vises flere steder på nettet.

Større mengder med innhold på nettet (tekst, bilder eller annet innhold) som går igjen på flere steder – enten identisk eller nesten likt – kalles duplikatinnhold. Slikt duplikatinnhold kan forekomme innenfor samme domene eller på flere domener. Ulike nettadresser kan føre videre til innhold som i all vesentlighet er det samme.

Blir det iverksatt sanksjoner knyttet til duplikatinnhold?

Nei, du blir faktisk ikke straffet for duplikatinnhold.

Likevel kan duplikatinnhold påvirke rangeringen din på Google. Søkemotoren klarer ikke å finne ut hvilken versjon av duplikatinnholdet som skal vises i søkeresultatene. Dermed filtreres alle slike nettadresser ut av søkeresultatsidene og samles under en lenke til lignende resultater.

For eierne av nettsteder er dette alt annet enn gunstig, og mange betegner en slik plassering som en sanksjon fra Google. Derfor er det best å unngå duplikatinnhold. Implementer søkemotoroptimalisering som bidrar til å forebygge duplikatinnhold på bedriftens nettsted.

Du bør imidlertid ikke prøve å gjøre dette på egen hånd. Slike tiltak krever grundig arbeid og teknisk kompetanse. Teamene som gjør denne typen endringer, må ha kunnskaper om blant annet analyse, taksonomi og brukeropplevelse.

Hvilke tiltak du implementerer mot problemer med duplikatinnhold, er også avhengig av plattformen du bruker. Slikt arbeid kan være ganske komplekst i store bedrifter og nettbutikker.

For store bedrifter er det heller ikke sikkert at de generelle anbefalte fremgangsmåtene Google har publisert, er tilstrekkelige. Et godt eksempel er kanoniske lenker (rel=canonical). Disse lenkene er sårbare, de fungerer ofte ikke, og du kan raskt miste kontrollen.

Dette er spesielt viktig for nettbutikker, der teknisk SEO og SEO for netthandel må implementeres annerledes. Plattformen for netthandel må kanskje tilpasses for å unngå

  • nettadresseparametere med duplikatinnhold
  • salg av identiske produkter gjennom en rekke ulike nettadresser
  • sortering på sider med produktlister
  • publisering av de samme produktene innenfor flere kategorier (du bør også unngå å gjengi produkttekster fra leverandører, ettersom så mange andre bedrifter gjør dette)

Innholdsmarkedsførere bør motstå fristelsen til å publisere det unike innholdet sitt eksternt. Ellers genereres det eksternt duplikatinnhold. Derfor er det ikke anbefalt å publisere samme innhold flere ganger. Du kan også oppleve problemer med duplikatinnhold hvis produkttekstene også fins i databasene til leverandører.

INNHOLDSMARKEDSFØRING OG SØKEMOTOROPTIMALISERING

Årsaker til at innholdsmarkedsføring ikke erstatter SEO

I dag handler søkemotoroptimalisering om at folk bruker søkemotorer til å finne informasjon – ikke kun om teknologisk kompetanse eller omfattende innhold. Effektiv SEO skal hjelpe brukerne på Google med

  • å få en bedre hverdag
  • å få svar på det de lurer aller mest på
  • å finne løsninger på de største problemene sine
  • å ta bedre valg på et bedre beslutningsgrunnlag

Søkemotoroptimalisering er altså optimalisering for mennesker. Optimaliseringen omfatter justeringer og forbedringer som bidrar til å føre potensielle kunder frem til kjøp på bedriftens nettsted. For å kunne oppnå dette må du ha innhold, men innholdsmarkedsføring erstatter ikke SEO.

At innholdsmarkedsføring er alt du trenger for å bli rangert høyest på søkemotorer, er en forenkling som medfører risiko.

Hvorfor innholdsmarkedsføring alltid bør suppleres av SEO

Med innholdsmarkedsføring kan du utvikle relasjoner med kundene på en effektiv måte. Med effektivt innhold som oppnår høye plasseringer på søkemotorer, tiltrekker du en jevn strøm av besøkende til bedriftens nettsted. Du kan vekke engasjement hos disse brukerne ved hjelp av innhold som er informativt, verdifullt og nyttig.

Effektiv innholdsmarkedsføring krever søkemotoroptimalisert innhold for maksimal effektivitet.

Dette bidrar til at bedriften

  • får kontakt med målgruppen
  • oppnår tillit hos målgruppen
  • oppnår status som autoritet
  • styrker merkevaren
  • blir stedet folk oppsøker innenfor nisjen

I 2015 publiserte jeg en spalte på Search Engine Land om hvordan du går frem for å oppnå dette. Artikkelen var et av de mest populære innleggene om innholdsmarkedsføring dette året. Jeg har fått tillatelse til å oversette innlegget og publisere det på nytt på bloggen vår. Innlegget har overskriften «Innholdsmarkedsføring og SEO: Se helheten».

DETTE MÅ LEDERE VITE OM SEO

Hva bør ledere vite om SEO?

Enkelte ledere tror at SEO er en teknisk disiplin de ikke trenger å lære seg eller forstå. I virkeligheten er det helt motsatt. Lederne som oppnår best resultater, forstår hvor stor betydning SEO har i dagens marked, der Google dominerer.

Nedenfor finner du noen av årsakene til at SEO er så viktig i dag.

1. Uten en SEO-strategi kan du ikke integrere markedsføringen på en effektiv måte.
Selv om SEO har avgjørende betydning for vekst i salget og fortjenesten er det fortsatt folk som mener at IT-avdelingen skal ta seg av denne oppgaven! Bedriften kommer imidlertid til å få mye igjen for å integrere søkemotoroptimaliseringen i alle disiplinene for markedsføring.

2. Med SEO er bedriften godt synlig i kundenes kjøpsprosess.
Innenfor alle bransjer og markeder gjør kunder undersøkelser på nettet i god tid før de tar beslutninger om hva de skal kjøpe, og når og hvem de skal legge inn bestillingen hos. SEO bidrar til å gjøre bedriften din mer synlig i denne avgjørende innledende fasen.

3. Du kan ikke ha samme tilnærming til SEO som til betalt annonsering.
Tidligere nådde bedrifter ut til kundene og oppnådde salg på en effektiv måte ved å bruke store summer på annonsering i ulike mediekanaler. Slik er det ikke lenger. For å nå ut til og overbevise potensielle kunder fungerer søkemotormarkedsføring bedre. Samtidig er SEO komplekst og dynamisk. Å vente med å legge til SEO i kombinasjonen av markedsføringsaktiviteter fungerer ikke like godt som å integrere SEO på et tidlig tidspunkt.

4. Organisasjonsstrukturen i bedriften din kan være lite gunstig for SEO.
Hierarkisk ledelse og sentral styring kan være til hinder for de raske tilpasningene som ofte kreves for at SEO skal fungere godt både på lokalt og regionalt nivå. Ledere må være klar over dette og legge forholdene til rette for lønnsomme endringer.

Dette er bare noen av årsakene til at ledere bør ha kunnskaper om SEO.

Bør jeg engasjere noen til å utføre SEO i bedriften?

Ja, du bør la en SEO-konsulent ta ansvaret for dette arbeidet.

Med mindre bedriften din allerede har utarbeidet en god SEO-strategi som bare krever små endringer eller korrigeringer, er det best å samarbeide med en SEO-ekspert. På lengre sikt kan det være lurt å gjøre en avtale med et SEO-byrå eller ansette en SEO-ekspert på heltid i organisasjonen.

Denne typen arbeid krever spesialkompetanse. Hvis du overlater det til amatører, kan det gå riktig galt. SEO uten nødvendig kompetanse kan ha katastrofale følger for bedriftens inntekter, fortjeneste og salg, trafikken på nettstedet og andre KPI-er.

Hvorfor bør jeg ikke forvente at en webutvikler eller webdesigner er god på SEO?

Enkelte ledere tror at folk som utvikler nettsteder, også er eksperter på søkemotoroptimalisering og har kunnskapene, erfaringene og de praktiske ferdighetene som kreves. Dette er imidlertid sjelden tilfellet.

Når du tenker over hva som er viktig for alle bedrifter – inntekter, fortjeneste og lønnsom vekst – er det ikke realistisk å forvente at en ekspert på utvikling av nettsteder også skal klare å holde seg oppdatert på et fagområde i rask utvikling som for eksempel SEO.

De fleste webutviklere og webdesignere har bare en grunnleggende forståelse av hvordan Google fungerer, hva SEO omfatter, hvordan du implementerer SEO, og hvordan du øker lønnsomheten i en bedrift ved hjelp av SEO.

Utviklerne og designerne kan ha nødvendige kunnskaper for å utvikle nettsteder i tråd med de anbefalte fremgangsmåtene og implementeringene fra Google. Optimalisering av et nettsted for søkemotorer, slik at nettstedet tiltrekker betalende kunder og bidrar til lønnsom vekst, er imidlertid noe helt annet.

Bedriften har et ledelsesproblem hvis den ikke overlater en slik spesialisert oppgave til en SEO-ekspert.

Mange av problemene jeg har støtt på som SEO-konsulent knyttet til teknisk SEO på nettsidene, er såpass grunnleggende at webutviklere burde klare å unngå dem. Likevel utvikler mange av dem nye, raske JavaScript-baserte nettsteder med client-side rendering som kan ødelegge for søketrafikk og inntekter. Å løse slike problemer i et konsern innenfor detaljhandelen kan medføre store forsinkelser og betydelige kostnadsoverskridelser, og utviklingen kan kreve mange arbeidstimer.

Derfor kan du ikke forvente at en webutvikler eller webdesigner mestrer SEO. Heller ikke eksperter på innholdsutvikling som har fått opplæring i SEO, er kvalifisert for slike oppdrag. Det er litt som å forvente at maleren også skal ta seg av rørleggerarbeidet og elektrikerarbeidet fordi det foregår på den samme veggen. Det er fullstendig uansvarlig av ledere å overlate denne typen oppgaver til personer uten nødvendig kompetanse.

I dag er SEO et komplekst, avansert og svært omfattende fagområde som krever felles innsats og samarbeid med andre avdelinger og team i organisasjonen. Det er utvilsomt mest effektivt å hyre inn en SEO-konsulent allerede tidlig i planleggingsfasen.

Hvorfor mislykkes bedrifter med SEO?

Årsaken til at bedrifter mislykkes med SEO, er ikke at det er for vanskelig, kostbart eller komplekst. De mislykkes fordi de undervurderer betydningen av SEO.

Ved hjelp av dette kraftige verktøyet kan bedrifter raskt doble eller til og med tredoble inntektene sine ved å tiltrekke seg mer målrettet organisk søketrafikk. De fleste bedrifter kan snu veksttrenden og oppnå spektakulære resultater med SEO for eksempel ved

  • å utarbeide en SEO-strategi basert på søke- og analysedata
  • å optimalisere strukturen og informasjonsarkitekturen på nettstedet for kundene
  • å basere innholdsstrategien på søkedata
  • å løse kritiske problemer tidlig i planleggingsfasen
  • å følge anbefalte fremgangsmåter for SEO

Likevel velger mange bedrifter ikke å ta hensyn til SEO, noe som har kostbare konsekvenser.

Dagens kunder er fullstendig avhengig av søkemotorer i hverdagen. Hvis du ikke implementerer søkemotoroptimalisering, gir du fra deg kundene til konkurrentene. Mange bedrifter neglisjerer SEO – og mislykkes. Det er enkelt å sørge for at bedriften din ikke går i den samme fellen.

Jeg har Yoast SEO-plugin for WordPress. Trenger jeg fortsatt SEO?

Ja, selv om du har SEO-plugin for WordPress og Yoast, trenger du fortsatt søkemotoroptimalisering.

I forbindelse med dette temaet dukker det ofte opp et par andre spørsmål:

Spørsmål: Jeg har hørt at WordPress har søkemotoroptimalisering som standard. Stemmer det?

En utbredt misforståelse er at WordPress er ferdig optimalisert for søkemotorer. Dette er faktisk ikke mulig. Det stemmer at WordPress er søkemotorvennlig. Det er et godt utgangspunkt. Likevel krever det fortsatt arbeid med SEO for å få maksimalt utbytte av verktøyet.

Spørsmål: Jeg har installert en plugin for WordPress eller Yoast. Da behøver jeg ikke å kontakte en SEO-konsulent, eller hva?

Det fins dessverre ingen ferdig SEO-løsning som gir effektive resultater på alle nettsteder. Ofte er det heller ikke mulig å installere slike løsninger raskt og enkelt. SEO er en kontinuerlig prosess som krever regelmessig innsats for at bedriften skal ha god nytte av det.

Det fins ikke noe programtillegg for WordPress eller Yoast som dekker alle aspekter ved SEO. Det kan være lurt å begynne med å installere og konfigurere et SEO-programtillegg for WordPress. Dette er imidlertid bare første trinn. Du må også inngå et langsiktig samarbeid med en SEO-ekspert som forstår organisk søk og hvordan bedriften din oppnår høyere rangering på Google.

Spørsmål: Når jeg skal installere WordPress, oppnår jeg best SEO på et nytt domene, på et subdomene eller i en undermappe?

Dette avhenger av omstendighetene. Nye domener fungerer godt for kampanjer med kort varighet, for eksempel for arrangementer eller produktlanseringer. Underdomener eller undermapper brukes oftere for blogger på domener eller bedriftsnettsteder som allerede er etablert. Selv syns jeg at den mest SEO-vennlige løsningen er å installere WordPress-blogger i undermapper (bedriftsnavn.no/blogg).

Spørsmål: Bidrar det positivt til SEO å legge til innlegg i flere ulike WordPress-kategorier?

Slik jeg har beskrevet det i delen om duplikatinnhold, kan rangeringen av bedriftens nettsted på Google påvirkes negativt hvis du publiserer identisk innhold på ulike nettadresser på det samme domenet. Derfor er det best å unngå dette.

Ulike WordPress-temaer håndterer dette på ulike måter. Derfor er det viktig at du får veiledning av en SEO-ekspert.

I tilfelle det fortsatt skulle herske noen tvil: Ja, du trenger en SEO-ekspert selv om du bruker SEO-programtillegg på bedriftens nettsted.

Kan bedriftene selv ta seg av SEO-arbeidet?

Ja, bedrifter kan selv utføre søkemotoroptimalisering. I så fall må de imidlertid være oppmerksomme på fallgruvene og hvor høy grad av spesialisering som kreves bare for å få det grunnleggende på plass.

Det kan være fristende å spare penger ved ikke å engasjere en SEO-ekspert. Hvis rangeringen av bedriftens nettsted synker, eller du går glipp av plasseringer for søkeord med høyt potensial, kommer de tapte fortjenestene og mulighetene imidlertid til å koste bedriften mye mer.

Dette er et symptom på en usunn kultur der man tilsynelatende tar smarte valg, men faktisk går glipp av lukrative og enkle muligheter. Med en såpass kortsiktig tidshorisont kan bedriften gi konkurrentene et forsprang på flere år, mens bedriften selv påføres store inntektstap og merkevaren svekkes.

Når problemene først har fått utvikle seg, er det mer tidkrevende og mye mer kostbart å løse dem enn hvis SEO hadde blitt implementert på riktig måte i utgangspunktet. Selv om bedriften i teorien kan gjøre SEO-arbeidet selv, er det derfor vanligvis bedre å engasjere en SEO-ekspert til denne oppgaven.

Bidrar SEO positivt til merkevarebygging?

Ja, SEO kan bidra til å gjøre merkevaren sterkere og mer kjent og bygge tillit til merkevaren.

Sett at bedriften din plutselig oppnår plasseringer for det generelle søkeordet «løpesko». Fremover kommer navnet på bedriften din til å være oppført hver gang noen søker etter dette søkeordet, som ikke er relatert til en bestemt merkevare.

Du har fått tilgang til gratis merkevarebygging overfor en målgruppe på flere tusen personer – i flere måneder eller kanskje år!

For å oppnå vekst i virksomheten er målretting mot generelle søk uten tilknytning til bestemte merkevarer en god grunn til å ha en annen tilnærming til SEO. Det handler ikke bare om søkeord og rangering, men også om å få bedriften til å vokse ved hjelp av gratis merkevarebygging.

Merkevarebygging er en nokså kaotisk og komplisert aktivitet. Du henvender deg til målgruppen din på ulike måter og i ulike kanaler med samme relevante budskap. På denne måten håper du at de kjenner til, liker og stoler på bedriften din i så stor grad at de husker bedriften når de skal kjøpe noe dere tilbyr.

SEO kan i stor grad bidra til å øke effekten av merkevarebyggingen og få forbrukerne til å huske merkevaren. Etter hvert som bedriftens nettsted rangeres høyere for relevante søkeord og flere besøker nettstedet, ser du effekten av de andre elementene i merkevarebyggingen.

Et godt strukturert nettsted som er optimalisert for søkemotorer, er nyttig for de besøkende, oppfyller behovene deres, besvarer spørsmålene deres og bidrar til positive erfaringer med bedriften. Fornøyde kunder kommer tilbake for å kjøpe mer, og de forteller vennene sine om bedriften.

SEO har innvirkning på alle disse elementene og hjelper bedriften med å oppnå høyere rangering på Google og tiltrekke mer trafikk til nettstedet. Alle bedrifter kan ha nytte av SEO i forbindelse med merkevarebygging.

Vil du lese mer om dette, sjekk ut mitt innlegg kalt «Hvorfor har SEO stor betydning for merkevarebygging«.

Hvor ofte må jeg jobbe med SEO?

Det er vanskelig å formulere en generell regel for hvor ofte bedrifter bør jobbe med SEO. Uansett er SEO ikke noe du bare kan gjøre én gang og deretter legge det bak deg.

Søkemotoroptimaliseringen må utvikles kontinuerlig. Det holder ikke bare å betrakte Google som en søkemotor og SEO som en teknisk øvelse der du gjør endringer på bedriftens nettsted for å oppnå høyere rangering. Slik fungerer ikke SEO i dag.

For at innsatsen skal gi resultater og bidra til høyere rangering for relevante søkeord på Google, må optimaliseringen omfatte en rekke ulike aktiviteter knyttet til den overordnede forretningsplanen i virksomheten, som for eksempel

  • produksjon av innhold
  • markedsføringsstrategi
  • plan for konvertering til salg
  • samfunnskontakt
  • merkevarebygging

Derfor er svaret på spørsmålet om hvor ofte du må jobbe med SEO, egentlig «så ofte du ønsker å skape vekst og øke lønnsomheten i bedriften».

Hvor lang tid tar det før jeg ser resultatene av SEO?

Det er vanskelig å forutse hvor lang tid det tar før SEO gir resultater. Dette avhenger av flere faktorer.

I en stor bedrift med flere tusen eller kanskje millioner av nettsider er tidsrammen annerledes enn for et mindre nettsted med noen titalls eller noen hundre sider. Det avhenger også av bransjen eller nisjen bedriften tilhører, og konkurransesituasjonen i markedet.

Med en godt planlagt og implementert SEO-strategi kommer du til å se resultater i løpet av noen måneder. Du bør være på vakt hvis noen lover resultater innen en måned eller kortere tid!

Ingen kan garantere raske resultater – med mindre de planlegger å bryte Googles retningslinjer og dermed utsette nettstedet til bedriften din for risiko for sanksjoner. Ved hjelp av ulovlig lenkebygging oppnår bedriften din kanskje høyere rangering i løpet av kort tid. Med en slik tilnærming risikerer du imidlertid at rangeringen på søkeresultatsidene plutselig stuper.

TEKNISK SEO

Hva er teknisk SEO?

Teknisk SEO er delen av søkemotoroptimalisering knyttet til justering og forbedring av det tekniske grunnlaget for bedriftens tilstedeværelse på nettet. Dette omfatter optimalisering av arkitekturen på nettstedet og serveren for å gjøre det enklere for søkerobotene å gjennomsøke, indeksere og gjengi nettstedet.

Gjennom slike tekniske endringer relatert til SEO forteller du søkemotorer som for eksempel Google at bedriftens nettsted har høy nytteverdi for dem som søker. Et solid teknisk fundament bidrar til en god brukeropplevelse.

Er teknisk SEO annerledes enn tradisjonell SEO?

Ja, det er vesentlige forskjeller mellom teknisk SEO og tradisjonell SEO.

Mellom ulike fagdisipliner og krav knyttet til teknisk SEO er det høy grad av overlapping. Medarbeiderne som jobber med SEO i bedriften din, kan ikke håndtere mer enn grunnleggende aspekter med mindre de har en teknisk bakgrunn (eller erfaring på ekspertnivå) som dekker følgende:

  • koding
  • programmering av nettservere
  • IT-administrasjon
  • installering, konfigurering og vedlikehold av IT-systemer og -infrastruktur
  • håndtering av integrasjoner mellom ulike interne systemer og tjenester
  • kunnskaper om hvordan praktiske tekniske oppgaver utføres

I tillegg må eksperter på teknisk SEO kunne

  • forutse mulige avhengigheter
  • forstå og rette feil
  • overvåke og løse problemer med manglende kompatibilitet
  • bidra til kontinuerlig aktivitet og vekst i virksomheten
  • bidra til å tiltrekke kunder og øke salget og lønnsomheten
  • diagnostisere og ta ansvaret for endringer
  • definere spesifikasjoner og krav for sidetyper til UX-designere
  • definere spesifikasjoner, akseptansekriterier og testing- og valideringskriterier for alle teknologier, systemer og tjenester i infrastrukturen
  • teste og godkjenne kriterier for utviklere som jobber med JavaScript-rammeverk eller -biblioteker

Slik sammensatt kompetanse er mangelvare. Derfor bør du være kritisk når du velger SEO-byrået og -ekspertene du skal samarbeide med. Det holder ikke at du har et godt forhold til dem, hvis de ikke kan håndtere grunnleggende teknisk SEO godt og effektivt.

Er informasjonsarkitektur viktig for søkemotoroptimalisering?

Ja, informasjonsarkitekturen på nettstedet har svært stor betydning for søkemotoroptimalisering. Informasjonsarkitekturen er en integrert del av en helhetlig strategi for søkemotoroptimalisering.

Optimaliseringen av strukturen og informasjonsarkitekturen på nettstedet omfatter organisering og fokusering av innholdet på nettstedet samt å følge prinsipper for webdesign og arkitektur. Dette svært viktige aspektet bidrar til at bedriften får et sterkt og sikkert fundament som gir muligheter for rask skalering.

Først bør dere imidlertid gjennomføre søkeordsanalyse. Angi kategorier og emner, finn ut hvordan dere skal organisere hoved- og underkategorier i nettbutikken, og planlegg hvordan og hvor dere skal integrere kommersielt og redaksjonelt innhold.

Her er modifikatorer for søkeord, produktkategorier og produkter smart å bruke god tid. Klassifisering av søkeord i intensjonskategorier som er i synk med Googles interne intensjonskategorier er viktig. Vær forsiktig med å blande kommersielle og ikke-kommersielle fraser i det samme innholdet, da det kan føre til dårligere resultater på grunn av dårlig match med søkerens intensjon og behov – i Googles øyne.

For at informasjonsarkitekturen skal være mest mulig effektiv, bør den bygge på god analyse av data samlet inn ved hjelp av avanserte metoder. Ved hjelp av kombinasjonen av eksterne kundedata fra Google-søk og interne data i bedriften kan du utarbeide inntektsprognoser og identifisere lukrative muligheter.

Det er svært viktig at informasjonsarkitekturen gjenspeiler det de besøkende ønsker og trenger. Taksonomi er spesielt viktig i nettbutikker, men har også betydning for andre typer nettsteder.

Hvis bedriften din gjør dette på riktig måte, kan dere bidra til at inntektene og fortjenesten øker drastisk. Husk at de besøkende på nettstedet ønsker at dere skal hjelpe dem med å løse problemene sine. Da holder det ikke bare å legge ut en brosjyre om bedriften. Informasjonsarkitekturen på nettstedet har altså stor betydning for SEO.

Er brukeropplevelse en rangeringsfaktor?

Ja, brukeropplevelsen har betydning for rangeringen på Google, selv om dette ikke er den viktigste faktoren.

Indikasjoner på brukeropplevelse (eller «sideopplevelse») vurderes i rangeringen på Google, selv om dette sannsynligvis aldri kommer til å telle like mye som søkerelevans eller at nettsiden samsvarer med søket og intensjonen til brukeren. Det er mange fagområder som overlapper og elementer og faktorer som direkte eller indirekte spiller inn, hvilket betyr at de fleste tradisjonelle SEO- og brukeropplevelsesdefinisjoner kommer til kort i dagens Google-verden.

I en tid da SEO stadig blir mer komplisert, må kjernestatistikk for nett og brukeropplevelsen overvåkes på nettadressenivå. Større nettsteder kan bestå av flere millioner unike nettadresser. Nye medarbeidere og avdelinger må få opplæring og involveres i denne typen analyse, slik at de vet hva de skal og ikke skal gjøre, hvordan de måler utviklingen, og hvordan de beholder kontrollen.

Dette krever mer enn bare måleparametere, og mange team må samarbeide. Det er ikke lenger mulig å holde SEO, brukeropplevelse, innhold og migrering av nettsteder strengt atskilt. Hvis du later som om hvert enkelt område ikke har noen tilknytning til de andre, kommer bedriften ikke til å oppnå gode resultater.

Nå som så mye handler om kunden og Google, er brukeropplevelsen en rangeringsfaktor ledere ikke kan neglisjere uten konsekvenser.

Hva er de mest utbredte problemene med brukeropplevelse knyttet til SEO?

De vanligste problemene med brukeropplevelse knyttet til SEO skyldes at enkelte bedrifter reduserer brukeropplevelse og webdesign til hvordan nettstedet ser ut, eller hvilken rangering det oppnår på søkemotorene.

Brukerne er kunder, altså mennesker som danner forutsetningen for at bedriften din i det hele tatt eksisterer og har noen hensikt. Oppgaven til bedriften din er å utforme en brukeropplevelse som

  • gjør at dere skiller dere ut blant konkurrentene
  • samsvarer med økosystemet i næringslivet
  • gir muligheter for mer ambisiøse mål
  • bidrar til at dere når de økonomiske KPI-ene i bedriften
  • styrker bedriftens innflytelse og resultater

Arbeidet med brukergrensesnitt er omfattende designprosjekter der ledere og profesjonelle designere samarbeider om planlegging basert på

  • hvordan besøkende bruker nettstedet
  • hva bedriften ønsker å selge dem
  • hvordan dette skal gjenspeiles i strukturen på nettstedet
  • hvorfor en bestemt informasjonsarkitektur fungerer best

Ikke alle besøkende kommer til nettstedet via startsiden, men lander på sider lenger inn på nettstedet. Hvis du ikke foretar søkeordanalyse og går gjennom analysedataene, er du kanskje ikke engang klar over dette.

Målet med brukeropplevelsen bør være å utvikle et fundament som er skalerbart og bidrar effektivt til

  • å tiltrekke kvalifiserte kunder
  • å utmanøvrere konkurrentene ved hjelp av en sterk struktur på nettstedet
  • å oppnå stadig bedre resultater uten at det krever mye oppfølging
  • å unngå å kaste bort penger på å gjøre det samme år etter år

Det er viktig at bedriften ikke kaster seg ut i arbeidet med brukeropplevelsen uten å ha gjort nødvendig planlegging og analyse på forhånd. Hvis utformingen av brukeropplevelsen bygger på en god strategi, kan dere tjene like mye på en uke som dere i dag tjener i løpet av flere måneder eller år.

Hos oppdragsgivere ser jeg ofte at nettsteder utviklet av eksperter på design av brukeropplevelser mister synlighet, trafikk og inntekter. Dette skyldes nesten alltid dårlig planlegging. Det er helt avgjørende at du først skaffer deg oversikt over hvordan markedet fungerer. Finn ut hva som bidrar til muligheter, og hva som ikke gjør det. Etter at dere har gjort dette, kan dere velge verktøyene dere skal bruke til å gjøre endringene.

Ved hjelp av god, omfattende søkeordanalyse, analyse av den lokale konkurransesituasjonen og av søkehensikten til brukerne kan bedriften raskt snu den negative utviklingen. Det er imidlertid ikke mulig å oppnå dette bare gjennom design av brukeropplevelse.

Jo større bedriften er, desto kraftigere og mer langvarige er de negative økonomiske konsekvensene. Å bruke en SEO-konsulent uten nødvendige kvalifikasjoner bidrar bare til å forsterke problemet. Bedriften kommer bare til å sakke ytterligere akterut. I Norge har mange bedrifter en slik tilnærming når de skal gi brukeropplevelsen ny utforming.

Selv om bedrifter kan vinne priser med lekker design og elegante brukergrensesnitt, gjenspeiles den beste brukeropplevelsen i KPI-verdiene hos oppdragsgiveren. Denne formen for suksess bygger på mer enn bare smart design og krever en dypere forståelse av hvordan økosystemene i næringslivet fungerer, og at man tar seg tid til grundig data- og SEO-analyse.

Punktene ovenfor er eksempler på de mest utbredte problemene med brukeropplevelse knyttet til SEO.

Hva er migrering av nettsteder?

Migrering av et nettsted innebærer at man gjør betydelige endringer på nettstedet. Slike endringer kan ha innvirkning på søkemotoroptimaliseringen og rangeringen på søkeresultatsidene. Eksempler på dette er endringer i nettstedets plassering, struktur, system for innholdsstyring, webdesign og brukergrensesnitt.

Selv om det er betydelige fordeler knyttet til migrering av nettsteder, er det viktig å være oppmerksom på at Google ikke nødvendigvis forstår at de nye nettadressene tilsvarer de opprinnelige. Dermed kan bedriftens nettsted miste synligheten og rangeringen på søkemotorer etter migreringen.

Dette er særlig relevant for etablerte nettsteder, der lenkeverdien som er opparbeidet, kan gå tapt hvis migreringen ikke gjøres på riktig måte. Bedrifter som har undervurdert betydningen av dette – ofte fordi de har hatt for stor tiltro til at Google forstår endringene – har måttet betale dyrt.

Du må hjelpe Google med å forstå hva som skjer under migreringen av nettstedet. Til dette trenger du en SEO-ekspert. Det kreves mer enn bare å opprette 301-viderekoblinger av gamle nettadresser til det nye nettstedet. Dette gjelder særlig nettstedene til større bedrifter, der mye står på spill.

Hvis bedriften din likevel er villig til å ta risikoen, må dere spørre dere selv om dere vet nok om

  • strategier for migrering av nettsteder
  • forebygging av risiko
  • risikoanalyse
  • planlegging før migreringen
  • planer for og aktiviteter på selve lanseringsdatoen
  • planer og aktiviteter for tiden etter lanseringsdatoen

Dette er forutsetninger for at bedriften trygt kan overføre nettstedet til den nye plasseringen. Selv har jeg i løpet av rundt tjue år migrert millioner av nettadresser på flere hundre domener på ulike språk, både for en rekke ledende bedrifter i Norge og siden 2016 i 40 andre land. Under migreringen har jeg forbedret informasjonsarkitekturen til oppdragsgiverne, omstrukturert nettstedene deres for å oppnå bedre SEO og samtidig lagt til rette for vekst i salget.

Dette er ikke bare aktuelt for store nettsteder. Jeg har også fått forespørsler fra små bedrifter med årsinntekt på noen millioner og nettsteder basert på WordPress, WooCommerce eller Magento. Selv om den tekniske prosessen har vært enklere i mindre bedrifter, er strategien like komplisert som for et stort konsern.

Her kan du lese mer om tjenestene mine for migrering av nettsteder.

Uansett bør du ikke angripe migrering av et nettsted som et enkelt flytteprosjekt. Dette er en gyllen mulighet til å beholde verdien til lenkene og søkerangeringene, samtidig som bedriftens fremtidige inntektskilder mangedobles. Alt som kreves, er å forbedre arkitekturen, innholdsstrukturen og andre basiselementer på nettstedet slik at det blir mer kundefokusert.

Hvorfor bør jeg kjøpe SEO-tjenester?

Når du skal bestille SEO-tjenester, bør du først finne ut hva bedriften har behov for. Akkurat slik leger må stille en diagnose før de setter i gang behandlingen, må du finne ut hvilke deler av søkemotormarkedsføringen som må bli bedre, før du kjøper SEO-tjenester.

Dette avhenger sannsynligvis av

  • unike bedriftskritiske behov
  • KPI-er
  • konkurransesituasjonen
  • lokale faktorer og behov
  • den interne kunnskapsbasen
  • tilgangen til ressurser

Hvis bedriften bare betjener lokale kunder eller utelukkende driver nettbutikk, eller hvis Google mener at kundene har størst utbytte av tjenestene lokalt, må disse faktorene styre hvilke SEO-tjenester du benytter deg av.

Søkemotoroptimalisering handler ikke lenger bare om bedriftens nettsted eller ambisjoner. I dag fokuserer SEO hovedsakelig på kunden og hvordan du – etter Googles syn – best tilfredsstiller brukernes søk.

Det er naivt ikke å forholde seg til realitetene. Du har ikke råd til å motsette deg at en søkemotor i et annet land dikterer hvordan du driver virksomheten. Det er i så fall en kostbar feil som gjør at du går glipp av kunder og salg.

Uansett hvilke SEO-tjenester du kjøper, må strategien for markedsføring og salg være tilstrekkelig integrert til at bedriften når ut til kundene og kan tilby det de søker etter. Med en slik tilnærming finner du ut

  • om bedriften kommer til å ha nytte av søkemotoroptimalisering
  • hvor mye dere skal betale for SEO-tjenester
  • hvor stor innvirkning dere skal forvente fra SEO

Når bedriften kjøper SEO-tjenester på en strategisk måte, kan SEO-konsulenten analysere bedriften, sette seg inn i KPI-ene og målene og kartlegge økosystemet bedriften tilhører, slik at bedriften oppnår gode resultater og får maksimal avkastning på investeringen.

Ikke kjøp resultatbasert søkemotoroptimalisering

Det kan høres bra ut å kun måtte betale for resultatene du får. I enkelte bransjer er dette en praksis som har eksistert i flere tiår, men innen SEO-bransjen er dette en dårlig løsning.

Ved kjøp av SEO-tjenester fraråder jeg på det sterkeste å inngå en performance-basert avtale. Mens en slik type avtale er synonymt med lavere risiko i enkelte andre bransjer, er det motsatt for SEO-tjenester.

SEO-tjenester basert på en resultatbasert modell er høy risiko og et minefelt å bevege seg inn i, kort forklart.

Det er kjent for å ha høy sannsynlig risiko for at SEO-arbeidet som gjøres i ditt navn og resultatene du oppnår på kort sikt, bryter med Googles retningslinjer.

Det vanligste bruddet handler om forsøk på å lure Google til å rangere deg bedre enn du fortjener, ved å bygge lenker til sidene på nettstedet ditt. Google straffer brudd som dette hardt om de oppdager hva du har gjort.

Dette er høyst risikable SEO-tjenester der og da, på kort sikt.

På lang sikt risikerer du å bli automatisk oppdaget og nedgradert fra plasseringene du har fått, til posisjoner langt bak i rekkene.

En annen risiko, som også er vanlig, er at en slik resultatbasert SEO-avtale som inngås blir for kortsiktig og for begrenset i omfang og kvalitet til at du vil klare å ta ut nåværende potensial i avtaletiden det gjelder på kort sikt, og på lengre sikt kan du gå glipp av muligheter og store beløp også i tiden etter at avtalen er over.

Blir det for nøkkelordfokusert fokus og du overser muligheter og behov i bredden og dybden på kryss og tvers der Google vurderer alle bedrifter i dag, som strekker seg langt forbi nettstedet ditt, ser jeg ofte at bedrifter har store hull og mangler som på tross av gode resultater på utvalgte nøkkelord, akkumulert sett beløper seg til så store penger i tapte muligheter at det du trodde var bra resultater faktisk kun er smuler og lommerusk av det du kunne klart å skape om du hadde gjort ting skikkelig.

Hvordan velger jeg SEO-byrå?

Hvilket SEO-byrå som bør hjelpe bedriften med søkemotoroptimalisering, avhenger av

  • hva slags virksomhet dere driver
  • størrelsen på bedriften
  • hvilke ressurser dere har
  • størrelsen på budsjettet
  • konkurransesituasjonen i bransjen eller markedet
  • om dere har behov for en strategi for flere kanaler (gjelder lokale butikker med nettbutikk)

Valget av SEO-byrå avhenger også av hvor teamene og avdelingene holder til, og muligheten til å kommunisere effektivt mellom dem, lære opp medarbeidere for å oppnå maksimal effektivitet og tilpasse en plan i tråd med de unike omstendighetene.

Det er også viktig at du samarbeider med et byrå der SEO-konsulentene har reell kvalifisering og erfaring.

  • Hvis bedriften er et stort konsern med behov for teknisk SEO, er det risikabelt å jobbe med et byrå der konsulentene mangler nødvendig kompetanse knyttet til verktøy og strategier for SEO.
  • Hvis bedriften planlegger å migrere et nettsted, vil det være direkte uansvarlig å velge et byrå uten SEO-eksperter. For slike oppgaver kreves det kompetanse på innhold samt bakgrunn og erfaring innenfor informasjons- og IT-arkitektur.
  • Hvis du representerer en forhandler med salgskanaler både på nett og i fysiske butikker, er det best å velge et SEO-byrå som har erfaring med markedsføring og søkemotoroptimalisering i flere kanaler.

På papiret er bedriften min, Search Planet, et SEO-byrå. Likevel betrakter jeg heller bedriften som et konsulentselskap enn et byrå. Vi har god kompetanse på alle aspekter ved søkemotoroptimalisering og tilbyr komplette tjenester som tilfredsstiller de strengeste standarder. Takket være den omfattende erfaringen vår er vi det beste alternativet for mange bedrifter som er på utkikk etter et SEO-byrå.

Et annet viktig krav du må stille til et SEO-byrå, er at det vurder bedriftens behov for SEO på en ærlig og åpen måte. Hvis jeg ikke har tro på planen eller strategien en bedrift foreslår, sier jeg ifra. Hvis bedriften likevel insisterer på å gjennomføre planen, tar jeg ikke oppdraget. Jeg nekter å stå og se på at situasjonen langsomt blir verre, hvis jeg har forslag jeg vet at kommer til å fungere bedre.

Jeg tar meg av all rådgivning personlig og delegerer ikke oppdrag til andre etter at vi har inngått en avtale. Du drar nytte av 20 års internasjonalt anerkjent erfaring og dokumentert gode resultater.

I likhet med leger som stiller en diagnose før de avgjør hvilken behandling som er mest effektiv, har jeg en analytisk tilnærming til SEO-rådgivning, der jeg ikke bare fokuserer på salg eller tekniske aspekter.

Jeg samarbeider med et stort nettverk av håndplukkede eksperter i Norge og internasjonalt. Jeg jobber alltid selv med prosjektene, men ved behov har jeg alltid tilgang til toppkvalifiserte fagpersoner innenfor ulike områder.

Derfor lønner det seg å satse på kvalitet i stedet for å velge et byrå med mange generalister. Jeg kan med trygghet tilby kompetanse som dekker hele spekteret av SEO.

Her er Googles anbefalinger til deg som skal kjøpe SEO-tjenester:

Er SEO viktig for salget i fysiske lokale butikker og avdelinger?

Ja, SEO har også betydning for salget i fysiske lokale butikker og avdelinger.

Årsaken til dette er at søkemotoroptimalisering bidrar til å tiltrekke flere fysiske besøk, noe som i sin tur resulterer i flere betalende kunder.

Når vi snakker om moderne SEO, er det viktig å huske at Google i dag er tilpasset lokale behov nesten i alle sammenhenger. Derfor ser søkeresultatsidene annerledes ut for hver enkelt bruker, ettersom de bygger på den geografiske plasseringen til den som søker. Uten en strategi for lokal SEO er markedsføringen til bedriften din ikke synkronisert med den lokale målgruppen. Dette er et utbredt problem som kan koste deg dyrt.

De lokale søkeresultatene til Google bygger på komplekse, avanserte rangeringsfaktorer. For å overbevise Google om at bedriftens nettsted er det mest relevante og nyttige alternativet, kreves det mye av søkemotoroptimaliseringen. Men når du får det til, er selv giganter som Amazon og Zalando samt bedrifter uten fysiske avdelinger i lokalområdet sjanseløse mot deg.

Mange ledere er ikke oppmerksomme på dette. Store selskaper som for eksempel H&M oppnår ikke gode resultater for lokale søk i Norge. Det ser ut til at jo større bedriften er, desto dårligere er resultatene. Derfor ser jeg fantastisk potensial og store muligheter for motiverte, sultne og smidige utfordrere. Nå har de sjansen til å gå raskt i angrep, slå store selskaper på hjemmebane og bli markedsleder – skritt for skritt i ulike lokalområder eller byer.

Det samme gjelder tjenesteleverandører. Det er enkelt å innta lederposisjonen innenfor et mindre geografisk område – og beholde posisjonen i årevis. Det krever bare litt innsats og en SEO-strategi som er individuelt tilpasset rundt hvert enkelt sted der bedriften har virksomhet.

En nasjonal SEO-strategi fremstår kanskje som mer spennende og ambisiøs. Nasjonale strategier er imidlertid mindre effektive hvis de ikke er tilpasset lokale målgrupper. Søkemotoroptimaliseringen bør baseres på hvordan kundene finner bedriften, undersøker tilbudene fra bedriften og kjøper produktene eller tjenestene. Derfor har SEO så stor betydning for salget i lokale butikker og avdelinger.

For en tid tilbake skrev jeg en sak om hvordan du kan oppnå suksess med dette. Innlegget har tittelen «21 råd til varehandelen for et bedre samspill mellom nettbutikker og fysiske butikker«.

Hva gjør nettbutikkene som lykkes?

De mest lønnsomme nettbutikkene har effektiv informasjonsarkitektur, god SEO og strategisk innholdsmarkedsføring. Her er fem egenskaper fremgangsrike nettbutikker har til felles:

  1. Nettbutikkene får et fortrinn gjennom grundige undersøkelser før de planlegger SEO og innholdsstrategier med fokus på kunden.
  2. Nettbutikkene gjenspeiler ikke organisasjonsstrukturen i bedriftene. I stedet fokuserer de på hva kundene ønsker.
  3. Nettbutikkene tar hensyn til søkemotorene tidlig i kjøpsprosessen, når kundene tar beslutninger. Derfor er innhold blitt et viktigere verktøy for å målrette mot potensielle kunder og få innpass i nye markeder. I nettbutikker med gode resultater samarbeider SEO-konsulentene med dem som produserer innhold.
  4. Lederne i nettbutikkene driver ikke med brannslokking. De utvikler kundefokuserte nettsteder etter at en SEO-konsulent først har foretatt omfattende søkeordanalyse.
  5. Nettbutikkene følger anbefalte fremgangsmåter for SEO. For nettbutikker kjennetegnes optimaliseringen av at den er spesielt tilpasset de unike utfordringene til nettsteder for netthandel.

Hva slags tilnærming har jeg til SEO?

Jeg sammenligner ofte tilnærmingen min til SEO med metodene legene bruker. I likhet med leger som undersøker, tar tester og stiller en diagnose før de starter behandlingen, pleier jeg å

  • studere overordnet forretningsplan og mål
  • foreta søkeordanalyser
  • gjennomgå bedriftens SEO-strategi
  • analysere konkurransesituasjonen
  • gjennomgå bedriftens analysedata

for å få god oversikt over bedriften og behovet for SEO – før jeg planlegger SEO-strategien og setter den ut i livet.

Det er altså dette jeg mener med at tilnærmingen min til SEO minner om hvordan leger jobber.

I tillegg gjør jeg mye annet. Gjennom årenes løp har jeg utviklet mine egne metoder og prosesser, som jeg gjerne forteller mer om hvis du er interessert.

Hvordan finner jeg søkeord folk bruker for å finne bedrifter som min?

Det fins mange verktøy og ressurser som kan hjelpe deg med å finne søkeord folk bruker for å finne bedrifter som din egen. Eksempler:

Vær oppmerksom på at søkeordplanleggeren til Google ikke avdekker alle søkeord – særlig søkeord med lang hale og synonymer. Personlig er jeg ikke så begeistret for dette verktøyet.

En annen ting du bør være klar over, er at rapporteringen av søkevolumer er svært unøyaktig i mange av verktøyene, deriblant Googles søkeordplanlegger. Selv foretrekker jeg SEMrush (men jeg bruker alle disse, basert på hva som fungerer best for mine kunder).

Gjennom effektiv bruk av disse analyseverktøyene kan du avdekke søkeord folk bruker for å finne bedrifter som din egen på søkemotorene.

Her er noen grunnleggende guider om søkeordsanalyse, som jeg anbefaler deg å lese før du går i gang, om du er uerfaren på området:

Hva misliker SEO-konsulenter sterkt?

Alle SEO-konsulenter har sine kjepphester. Det er også enkelte ting de fleste – om ikke alle – SEO-konsulenter virkelig misliker. Nedenfor finner du en liste.

1. Å insistere på kjappe løsninger: Oppdragsgivere vil gjerne se resultater i løpet av kort tid. De forstår at SEO er komplekst, men ønsker seg kortsiktige gevinster. SEO-konsulenter misliker dette sterkt. De vet at det tar tid å oppnå virkelig gode resultater.

2. Å sammenligne med konkurrenter: SEO-konsulenter misliker sterkt at oppdragsgivere spør hvorfor de ikke kan gjøre det samme som konkurrentene. De mener at fordi de er i samme bransje og innpakningen ser lik ut fra deres ståsted, så kan det kopieres. For å utmanøvrere konkurrentene kreves det regelmessig innsats over tid.

3. Å klage på høye timesatser: Mange oppdragsgivere sammenligner prisen til en SEO-konsulent med prisen hos en annen leverandør for å forhandle seg frem til en rabatt. SEO-konsulenter misliker dette sterkt. Vi ønsker heller at oppdragsgiveren skal fokusere på hvor mye overskuddet deres kommer til å vokse ved hjelp av effektiv søkemotoroptimalisering.

4. Å håpe at SEO kompenserer for produkter av lav kvalitet: Søkemotoroptimalisering er ikke en universalløsning, men et viktig verktøy i digital markedsføring og forretningsdrift. Hvis bedriften har dårlige produkter eller tjenester, feil innstilling til kundebehandling eller andre systemiske problemer, forsvinner ikke disse ved å bruke søkemotoroptimalisering.

5. Å fokusere på antall treff og sidevisninger: Store tall er populære i næringslivet. Det skaper imidlertid frustrasjon hos SEO-konsulenter når ledere fokuserer på feil tall. Inntektene kommer ikke fra nettstedstrafikk, treff, sidevisninger eller rangering på søkemotorer. Måleparameterne som danner vurderingsgrunnlaget for SEO-resultatene, skal være de viktige KPI-ene som faktisk bidrar til at overskuddet og inntektene øker.

6. At SEO implementeres til slutt: Ofte engasjeres jeg som rådgiver helt mot slutten av utviklingen av nettsteder. Da er mange grunnprinsipper for SEO allerede brutt. På dette tidspunktet er det vanskelig, tidkrevende og kostbart å løse disse problemene. Det er frustrerende for SEO-konsulenter å bli kontaktet for sent. SEO-eksperten bør delta allerede i planleggingsfasen.

7. Å ønske at konsulentene løser alt mulig: Ettersom jeg er en slags IT-konsulent i noens øyne, blir jeg noen ganger spurt om hjelp til å løse problemer som for eksempel skrivere eller skannere som ikke fungerer, eller virusangrep mot datasystemer. SEO-konsulenter er lite begeistret for dette, ettersom søkemotoroptimalisering er et spesialisert fagområde – ikke en generell tjeneste for «alt som er koblet til strøm»!

8. Å anta at det er enkelt å lage innhold: Produksjon av innhold er ikke rakettforskning. Likevel er det lite sannsynlig at folk uten spesialkompetanse klarer å utarbeide en god innholdsstrategi. SEO-eksperter blir ikke så begeistret når oppdragsgivere mener at en intern tekstforfatter eller frilanser kan ta seg av innholdet. Det klarer de faktisk ikke. Det er altså best å overlate disse oppgavene til ekspertene.

Det fins en rekke andre irritasjonsmomenter SEO-konsulenter opplever – men punktene ovenfor er mest utbredt. Hvis du klarer å unngå dem, gjør du arbeidsdagen litt enklere for SEO-eksperten.

ANBEFALINGER

Ifølge de beste SEO-verktøyene og Googles egen test er søkemotoroptimaliseringen vår 100 prosent. Hvorfor tiltrekker vi ikke flere kunder?

Dette er et svært godt spørsmål. Nedenfor ser vi nærmere på detaljene.

Sett at bedriften din oppnår 100 prosent i Googles egen test. Da tror du sannsynligvis at søkemotoroptimaliseringen i bedriften er perfekt tilpasset. Likevel øker ikke rangeringen, trafikken uteblir, bedriften tiltrekker ikke nye kunder, og salget øker heller ikke.

Hva er galt? Hva kan problemet være? Er det noe annet du kan gjøre?

Jeg sier det som det er:

Problemet er at du har redusert Google til en søkemotor og SEO til en teknisk disiplin begrenset til det som ligger på bedriftens domene.

Her er det en rekke misoppfatninger. Kunnskapen, innstillingen og forståelsen hos lederen må bygge på en forståelse av kunden og økosystemet bedriften tilhører.

Selv om du kan finjustere nettstedet slik at du oppnår et resultat på 100 prosent, gir det mer mening at du prøver å appellere til mennesker som bruker Google til å løse problemene sine. Det er meningsløst å forsøke å oppnå høye resultater i SEO-verktøy hvis du ikke samtidig utbedrer mangler utenfor nettstedet.

  • Finn ut hva folk søker etter.
  • Prøv å avdekke hvordan du kan hjelpe dem.
  • Finn ut hvordan du kan tilby noe besøkende har stor nytte av.
  • Velg søkeord og -uttrykk som gir bedriften god synlighet.

Du bør altså rette oppmerksomheten mot kundene. Rangeringen på Googles søkeresultatsider er omfattende, kompleks og avansert og bygger på ulike faktorer. Faktorene knyttet til SEO på nettstedet er bare ett element i en kompleks prosess. Det er også viktig å forstå brukernes intensjoner og oppfylle behovene deres.

Derfor kan årsaken til at bedriften ikke tiltrekker flere kunder, være at den utelukkende fokuserer på å oppnå perfekte SEO-resultater, men neglisjerer de menneskelige faktorene.

Hvilken litteratur om SEO anbefaler jeg?

Å lære mer om SEO ved å lese bøker fremstår kanskje som en god idé. Jeg anbefaler imidlertid at du kjøper et domenenavn hos Domeneshop og managed WordPress-hosting fra WP Engine og oppretter en personlig blogg eller et hobbynettsted basert på et WordPress-tema fra ThemeForest.net.

Deretter lærer du deg søkemotoroptimalisering gjennom praktisk erfaring med et ekte nettsted. Optimaliser strukturen, publiser innhold og sett deg mål. Utarbeid en langsiktig plan for de neste tre til fem årene. Definer et mål for utviklingen av nettstedet i løpet av et visst tidsrom. Planlegg milepæler underveis.

Hvis du ønsker å lese mer om SEO, har jeg noen anbefalinger:

Jeg anbefaler også følgende podcasts:

Videre læring bør omfatte detaljerte, spesialiserte og avanserte aspekter ved søkemotoroptimalisering. For å hjelpe deg med å finne litteraturen som passer best for deg om SEO, trenger jeg litt informasjon om deg og rollen din samt interessene og oppgavene dine. I tillegg må jeg vite litt om bedriften og bransjen.

Send meg litt mer informasjon, så skal jeg se hvilke bøker og ressurser jeg kan anbefale deg i forbindelse med SEO.

Hvilke SEO-verktøy er best?

Det fins ikke ett enkelt SEO-verktøy som er best og gir deg alt du trenger.

Du må bruke en kombinasjon av verktøy. Noen av disse verktøyene er programvare du installerer på datamaskinen, mens andre er tjenester du får tilgang til på nettet.

Med plugins i nettleseren får du støtte for oppgaver og tester som utføres på nettadressenivå.

Til SEO-oppgaver er det også vanlig å bruke hjelpemidler som du kanskje ikke ville regne som SEO-verktøy i det hele tatt.

For teknisk SEO, kontroll av nettsteder og SEO-analyse er Screaming Frog SEO Spider og Sitebulb både gode og rimelige verktøy.

Hvis jeg må velge ett av disse, ville jeg satset på Screaming Frog SEO Spider. Med dette verktøyet har jeg full kontroll på det tekniske, og rask tilgang til

  • alle URL-er
  • unike individuelle title-tags
  • metabeskrivelser
  • typiske faktorer relatert til SEO på nettstedet

Screaming Frog SEO Spider kan knytte denne informasjonen til data fra Google Search Console, Google Analytics og en rekke andre verktøy med måleparametere på URL-nivå. Dermed kan du se hvilke resultater innholdet oppnår i henhold til viktige KPI-er.

Jeg anbefaler Semrush for å

  • følge med på synlighet og rangering
  • identifisere muligheter på søkeresultatsider
  • finne ut hvilke ord som utløser lokale kart på toppen av det organiske søkeresultatet
  • se featured snippets
  • vise detaljert synlighetsstatus for et kategorinivå, emne eller spesifikke søkeord
  • sammenligne din bedrift med konkurrenter
  • konkurrentanalyse

For søkeordanalyse anbefaler jeg også Keyword Magic Tool fra SEMrush.

Hvis du også bruker Keywordtool.io, har du basisen du trenger til å søkeordanalyse.

Et annet godt nettbasert SEO-verktøy er SEOmonitor. Verktøyet er relevant for alle, og er spesielt verdifullt hvis du driver en nettbutikk, og du ønsker å kombinere de økonomiske dataene fra Google Analytics og Search Console med søkeordene bedriften har valgt.

Med SEOmonitor kan du få oversikt over den økonomiske statusen for ulike sider og kategorier. På denne måten kan du utarbeide foregripende analyser og prognoser – ikke bare for trafikk på nettsteder, men også for forventet inntekt, basert på data om tidligere salg, transaksjoner og konverteringsfrekvenser i Google Analytics.

Her er noen andre nyttige SEO-verktøy:

Deepcrawl er en nettbasert SEO-tjeneste som gjennomsøker bedriftens nettsted. Verktøyet foretar kontroller, rapporterer tekniske feil og mangler og gir muligheter for automatisert overvåking og kontroll.

Et lignende verktøy som bidrar til høy kvalitet på nettstedet, er Ryte, som også har en WordPress-plugin.

Supermetrics er et av mine favorittverktøy for å hente ut data jeg trenger fra Search Console og mange verktøy og tjenester jeg bruker. Har du flere rader med søkedata i Search Console enn de få tusen som er maksimumsgrensen i webgrensesnittet, er Supermetrics svaret. Du kan laste ned en million rader med søketermer.

Hvis du ønsker en mer inngående oversikt over SEO-verktøy, har Brian Dean i Backlinko satt sammen en omfattende liste.

Gode verktøy for å overvåke Googles algoritmeoppdateringer

Verktøy for søkemotoroptimalisering til å se Googles algoritmeoppdatering.Google Updates, er sjelden annonsert. Noen av Googles oppdateringer fanger man opp i bransjen ved hjelp av verktøy som jeg har listet nedenfor. Disse er måleverktøy som fungerer likt et barometer som gir signal om det er storm på vei eller om det er vanlige forhold.

Vær oppmerksom på at ikke alle disse verktøyene gjelder Norge. Det er heller ikke så viktig akkurat til dette bruket:

Hvordan holder jeg meg oppdatert på SEO?

For å holde deg oppdatert på det som skjer kan du følge disse nyttige og anerkjente bloggene og nettstedene:

KOSTNADER

Hva koster SEO?

Det avhenger av ulike faktorer.

Bedriften din og en annen bedrift betaler ikke det samme for SEO. Hva bedriften trenger, hvor lenge og i hvor stort omfang, er ulikt fra bedrift til bedrift – og dermed varierer også SEO-kostnadene.

Omfanget, prisen og tidshorisonten for SEO er unik for hver enkelt nettbedrift og hvert enkelt nettsted.

I dette blogginnlegget finner du min gjennomgang av kostnader knyttet til SEO.

Vil din bedrift ha min hjelp?

Du kan kontakte meg på trond.lyngbo@searchplanet.no eller min mobiltelefon (47) 464 44 999 oom du vil prate direkte med meg. Jeg hjelper deg med uforpliktende forslag og du kan få et gratis møte med meg. Ta kontakt i dag, så hjelper jeg deg.